З'явилася 3D-модель Вінницької вежі

Більше 40 дивовижних 3D моделей архітектурних пам’яток України відтепер можна переглянути за допомогою технології доповненої реальності, серед них – і Вінницька вежа.

Візіком, API Visicom, 3D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на myvin.com.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Оцифровані моделі стали доступні для перегляду в усьому світі завдяки новому проекту «Україна поруч» / «Ukraine is here». У четвер 24 листопада, проект презентувала компанія Google спільно з Міністерством культури та першою леді Оленою Зеленською.

«Україна поруч» - це інтерактивний онлайн простір, розроблений на платформі Google Arts & Culture. Він створений для того, щоб розповісти людям із різних країн про красу й багатогранність української культури, мистецтва та традицій.

Складається проект із 4 розділів

Культура

Тут люди з усього світу зможуть познайомитися із тисячолітньою культурою України, дізнатися про українське писанкарство, національний одяг та узори вишивки, старовинні прикраси та традиційні календарні обряди, а також сучасні ремесла. У розділі представлені також збірки козацьких пісень, колискових та багато іншого.

Архітектура

Побачити знакові місця, детально ознайомившись із ними за допомогою сучасних 3D технологій допоможе розділ «Архітектура». У додатку Google Arts & Culture усі моделі можна переглянути у доповненій реальності. Оцифруванням об’єктів культурної спадщини займалася компанія Skeiron.

На новій платформі та в Google-пошуку можна переглянути понад 40 архітектурних 3-D моделей. Серед них – Софійський собор, Вінницька вежа, Львівська Ратуша, Кам’янець-Подільська фортеця та багато інших знакових місць.

Збереження унікальної архітектури є ще однією метою проекту. Зусиллями компанії Skeiron оцифрування завершилося ще до початку повномасштабної війни. На сьогодні, деякі з цих даних є єдиним збереженим записом пошкоджених культурних об’єктів. Зокрема, дзвіниці Успенського собору в Харкові, що була атакована рашистами.

Мистецтво

До показу представлені знакові роботи українських художників від старовини до сучасності. Відвідати виставку українських митців можна, знаходячись в будь-якій точці світу, у вигляді віртуальної екскурсії із аудіосупроводом англійською мовою. У додатку є шедеври українських митців у доповненій реальності.

Природа

Національні парки України у форматі 360°. Насолодитися незабутніми краєвидами гір, водоспадів, лісів та озер України із висоти пташиного польоту можна у цьому розділі.


За допомогою унікальної колекції будь-хто має змогу дослідити культуру України, дізнатися про культуру, природні ландшафти, архітектуру, послухати автентичну музику, відвідати віртуальну галерею. Все це вперше зібрано на одній платформі.

На презентації міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко підкреслив, що відтепер, завдяки проекту «Ukraine is here» люди з інших країн зможуть гуглити культуру України, і це зробить нашу країну доступнішою для світової аудиторії.

2022-11-29 14:41:16