GPS допоможе садити дерева На Хмельниччині

Ізяславський та Шепетівський лісгоспи запустили в дію фінські машини «PM160» для висаджування сіянців із закритою кореневою системою.

Візіком, API Visicom, GPS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на ye.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Такі технології перші в Україні. До прикладу, в Латвії працює лише один такий механізм, а в нашій області уже два, - про це повідомив у фейсбуці Петро Пешко, начальник Хмельницького обласного управління лісового та мисливського господарства.

За повідомленням пресслужби відомства, процес посадки – повністю автоматичний. Машина самостійно робить лунку в ґрунті, регулює глибину ямки, поміщає сіянець, підживлює його мікро- та макроелементами для покращення енергії росту. Далі агрегат прикопує саджанець з обох сторін та обробляє репелентами - спеціальними речовинами, які відлякують комах, гризунів та тварин, що можуть пошкодити молоді насадження.

Система працює за допомогою мобільного обладнанні з підключенням Bluetooth. Оператор вносить в базу площу ділянки, її контури та встановлює GPS координати. Далі ж задає схему посадки і система автоматично її виконує, - повідомили в управлінні лісового та мисливського господарства.

  • Установка садить сіянці з механічною та рівномірною точністю.
  • Процес в режимі онлайн можна відслідкувати на центральному сервері.
  • Таке програмне забезпечення дає можливість створити цифровий двійник лісу.

Серед переваг - полегшення праці людей, економія часу та ресурсу, адже тепер не потрібно здійснювати попередню підготовку ґрунту для висадки сіянців, цей процес виконує сама машина.

Швидкість висадки є конкурентоспроможною порівняно з традиційними методами, що дає економічний ефект.

Направляюча система дозволяє проводити посадку навіть вночі.

І що важливо, центр природничих досліджень у Фінляндії (LUKE) дослідив: сіянці, посаджені машиною, виживають краще, ніж посаджені вручну».

2022-11-14 13:54:14