Сильну електромагнітну інтерференцію сигналів GPS/GLONASS фіксують біля Мінська

27 лютого, після диверсії на території аеродрому в Мачулищах (Мінська область Білорусі) в районі білоруської столиці фіксували GPS-перешкоди.

Візіком,  maps API, GPS/GLONASS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на УНІАН.

Через кілька днів, 4 березня, перешкоди повернулися. Цілком можливо, що для захисту від дронів були включені засоби радіоелектронної боротьби (РЕБ), повідомляє проект Motolko Help.

Редакція звернула увагу, що на північному сході Мінська знову, після тривалої паузи, спостерігається сильна електромагнітна інтерференція сигналів GPS/GLONASS. Іншими словами, на карті точності GPS-координат видно, що в районі Мінська знову почалися перешкоди в роботі навігаційних систем. Тобто координати, які, наприклад, літак отримує по GPS/GLONASS, не збігаються з його реальним місцем розташування, – йдеться в повідомленні.

На ілюстративній карті Мачулищі ніби знаходяться поза зоною, проте це не виключає, що РЕБ використовували саме тут.

Карта будується на основі даних від цивільних літаків, в першу чергу тих, що летять на низькій висоті. У зв'язку з цим найбільш повні дані отримують з сектора в районі Національного аеропорту "Мінськ", де літаки злітають і заходять на посадку. Над Мачулищами ж, якщо літаки і пролітають, то на ешелонах вище зони дії РЕБ. А цивільна мала авіація перебазована в лютому 2023 з Мачулищей на інші аеродроми Білорусі, – пояснює проект.

Також перешкоди можуть свідчити про те, що РЕБ працює на території командного центру білоруського угруповання ЗС РФ "Площадка 400. Купол "(біля аеропорту "Мінськ").

Там встановлена система РЕБ, яка працювала з березня 22-го до відступу ЗС РФ з київського напрямку. Поточні перешкоди можуть свідчити, що РЕБ на Куполі запрацювала знову, – пише Motolko Help.

2023-03-07 12:57:32