DeepStateMap.Live розповіли про роботу, скарги окупантів і Перемогу

Журналісти «Нового життя» мали змогу поспілкуватися з розробниками найпопулярнішої сьогодні інтерактивної онлайн мапи бойових дій в Україні DeepStateMap.Live та задати їм декілька запитань.

Візіком, API Visicom, DeepStateMap.Live,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nove.in.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Передусім варто нагадати, що ця мапа дає можливість слідкувати за змінами лінії фронту та перебігом воєнних дій російсько-української війни.

–Скільки людей працювало над створенням мапи?

-Якщо говорити за технічну складову, то це два розробники. Над самим наповненням та актуалізацією лінії фронта щоденно працює до десятка волонтерів. А в цілому в проєкті працює більше ста людей.

– Коли і кому прийшла ідея створення мапи?

– Наша спільнота ще до повномасштабного вторгення активно слідкувала за подіями в Україні та світі, висвітлюючи їх на нашому телеграм-каналі. А 24 лютого минулого року в усій метушні подій з’явилася ідея наносити просування ворога онлайн, щоб самим мати цілісну картину ситуації, а також допомогти нашим побратимам на фронті. Тоді ж і було створено першу примітивну версію мапи.

– Скільки часу пішло на розробку?

– Малювати мапу ми почали буквально 24 лютого на сервісі Google My Maps, де наносили на основі публічних даних просування ворожих військ. Через певний час наша мапа була заблокована, скоріше за все, через скарги русні. Ми вирішили створити її наново, але мапу повторно заблокували. Тож ми створили власний сайт, який удосконалюється і сьогодні, тож час на розробку витрачається навіть зараз.

– Які спеціалісти залучалися для створення мапи?

– Окрім того, що в нашій команді люди з різними освітами, навичками та захопленнями, по вузькопрофільним питанням ми консультувалися з різноманітними фахівцями. До мапи були дотичні як люди з технічною освітою, картографи, айті-фахівці тощо, так навіть студенти гуманітарних спеціальностей. Важко виділити когось окремо, ми всі – одна команда, що робить спільну справу.

– Скільки часу йде на оновлення?

– Оновлення включає в себе збір актуальної інформації з фронту, нанесення її на мапу та подальшу публікацію. Збір інформації можна поділити на відкриті і закриті джерела. Відкриті джерела включають в себе опрацювання відкритих даних, що циркулюють у ЗМІ та в мережі інтернет в цілому, якісь фото/відео тощо. Закриті джерела – це вже спілкування з військовими та іншими людьми, співпраця з різними стуктурами, нашими колегами тощо. Фактично це триває весь час, щоб в кінці дня з’явився напис «мапу оновлено 01.03 о 2:30»

– Скільки людей в середньому переглядають мапу протягом доби ?

– Цифри залежать від поточної ситуації на фронті. Коли відбуваються якісь гучні події, як от контрнаступ на Харківщині, що отримав символічну назву Фредерікус 2.0, чи звільнення Херсону, – то перегляди очікувано збільшуються в рази і досягають кількох мільйонів. Якщо брати найсвіжішу інформацію, то за лютий було в середньому 1,35 мільйонів заходів на мапу.

– Скільки ще часу, на вашу думку, буде продовжуватись війна, розпочата російськими загарбниками?

– Ми воліли б утриматися від таких прогнозів, бо не є спільнотою гадалок. Війна буде тривати до перемоги над ворогом. Ми не маємо права програти і піти на поступки, інакше зганьбимо пам’ять тих, хто вже віддав життя за Україну. А їх жертва в жодному разі не має стати марною, тож – треба боротись, доки ворог не зупиниться.

2023-03-06 17:41:53