Куди можуть долетіти ракети GLSDB: карта

За даними агентства Reuters, у новий пакет військової допомоги від США вперше увійдуть далекобійні ракети.

Візіком, API Visicom, Google Maps,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Йдеться про GLSDB (Ground-Launched Small Diameter Bomb — Бомбу малого діаметра наземного запуску), яка має радіус дії 150 км.

Адміністрація президента США може офіційно оголосити про новий пакет допомоги, який включає GLSDB, вже у п’ятницю, 3 лютого.

Більша дальність бомби GLSDB, яка здатна планувати над поверхнею після запуску, може дозволити Україні вразити цілі, які були поза її досяжністю, і допомогти їй продовжувати контратаки, заважаючи Росії в тилу ще більше, — зазначає агентство Reuters.

Агентство нагадало, що вперше про пропозицію виробника цих боєприпасів Boeing передати їх Україні повідомлялося ще у листопаді - тоді передбачалося, що Україна отримає їх до весни.

NV розповідає головне про дальнобійні ракети GLSDB, які скоро будуть на озброєнні України.

Дістане далі

Ще у грудні головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний розповідав в інтерв'ю The Economist, що росіяни пристосувалися до найдалекобійнішої зброї українських військових — ракет GMLRS, які можуть вражати цілі на відстані 70 км. За словами Залужного, зараз росіяни розміщують більшість своїх командних пунктів, центрів зв’язку та складів з боєприпасами в глибині фронту, де їх не можуть дістати ракети GMLRS.

Ракети GLSDB можуть допомогти вирішити цю проблему. Вони мають менш потужну бойову частину ніж у GMLRS та ATACMS, проте відстань ураження у 150 км дозволить ЗСУ тримати під прицілом усі цілі аж до кримського перешийка та в глибині Донецької й Луганської областей.

GLSDB — спільна розробка американської компанії Boeing та шведської Saab. Ці боєприпаси можна запускати з установок HIMARS та M270, які вже є в Україні, оскільки вони використовують секцію ракети M26 MLRS Lockheed Martin та бомбу малого діаметра Boeing GBU-39/B, писав італійський військовий експерт Томас Тейнер.

Імовірні недоліки GLSDB

Для наведення на ціль GLSDB має інерційну навігаційну систему та використовує GPS. Після запуску бомба розгортає крила і фактично планує до своєї цілі. Це робить її значно повільнішою за звичайні ракети, зазначає Тейнер.

Також, за словами експерта, попри заявлену високу точність GLSDB (до 1 метра), використовувати їх можна буде лише по нерухомих цілях. Щоб отримати можливість влучати по рухомих цілях, Україні потрібна інша модифікація боєприпасу — з бомбою GBU-39B/B, яка має лазерне наведення. Щоб воно спрацювало, потрібно, щоб наведенням займався літак або безпілотник, який буде лазером вказувати на ціль. Це зробить українську технікою легкою здобиччю для російських систем ППО.

Агентство Reuters писало, що GLSDB — відносно нові ракети: їх серійне виробництво було заплановане не раніше «початку 2023 року». Таким чином війна в Україні стане їх першим серйозним випробуванням.

2023-02-02 13:39:48