ГІС «Арта» допомагає нищити окупантів на сході України

Минулого тижня Росія зазнала тяжких втрат біля річки Сіверський Донець на сході України.

Як повідомляє видання The Times, вирішальну роль при цьому відіграла технологія артилерійського наведення, що працює на принципах технології Uber, яка пройшла черговий успішний concept-proof у реальному бою.

Візіком,  maps API, ГІС «Арта»

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на highload.today.

Як це працює

ГІС «Арта» (GIS Arta) — це інноваційна система ситуаційної поінформованості, розроблена українськими програмістами у співпраці з британськими компаніями із цифрової картографії. Подібно до технології таксі Uber, яка визначає місцеперебування пасажира і підбирає найближчого доступного водія, ця система після виявлення російської цілі підбирає оптимальні артилерійські, мінометні, ракетні розрахунки або бойові дрони, що знаходяться в межах досяжності.

Дані про поле бою в режимі реального часу від розвідувальних безпілотників, далекомірів, смартфонів, GPS і радарів, наданих НАТО, передаються до системи для точного визначення позицій противника. Потім цю інформацію обробляє ПЗ ГІС «Арта» (військові ще жартома називають цю систему «калькулятором стрільби»), яке визначає, яка зброя в цьому районі найбільше підходить, щоб оперативно завдати удару.

Систему почали розробляти для української армії у травні 2014 року після вторгнення Росії до Криму.

Видання The Times наводить коментар Володимира, одного з розробників системи:

Ми можемо підтвердити, що інформація, пов’язана з подіями біля Сіверського Донця, була присутня в системі ГІС «Арта» і відповідні цілі були розподілені за засобами поразки для знищення. У той самий час ми можемо стверджувати, що ГІС «Арта» була єдиним джерелом цілей.

Як повідомляють очевидці, російські війська активно протидіяли своєму точному візуальному виявленню:

Військовий зазначає, що видимість у тому районі була поганою — російські окупанти підпалили ліси та поля поряд, а також закидали територію димовими шашками. До того ж погода була туманною.

Але це не завадило роботі ГІС «Арта», яка через конструкцію системи має безліч кутів огляду: як з дронів, що знаходяться в повітрі, так і з планшетів розвідників, що знаходяться безпосередньо в зоні прямого візуального спостереження.

Що важливо для ГІС «Арта»

Для роботи подібних систем управління критично є наявність незалежних і мобільних каналів зв’язку.

Супутникову систему Starlink Ілона Маска активно використовують, щоб забезпечити безпечну роботу артилерійської системи наведення. Команда ГІС «Арта» заявила, що «дуже цінує допомогу Ілона Маска у розв’язанні проблем зі зв’язком в Україні» у перші дні війни.

Розробка проєкту ГІС «Арта» — це ініціатива, що самофінансується, але вона також отримала підтримку від «Повернися живим», однієї з найвідоміших благодійних організацій України.

Читайте також:

2022-05-17 14:21:24