Картографічна модель показала як відходив льодовик

Детальна хронологія руйнування стародавніх льодовиків покращить прогнози сучасного танення крижаних щитів в Антарктиді та Гренландії, які можуть призвести до затоплення прибережних регіонів у всьому світі.

Комп'ютерна модель показала, як з-під крижаного щита з'явилися Великобританія та Ірландія.

Візіком,  maps API, карта, льодовик, модель,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на zn.ua.

Дослідники створили максимально реалістичну реконструкцію того, як приблизно 31 000 років тому величезний крижаний щит рухався північно-західною Європою, а потім відступив, оголивши землі, які сьогодні є Великобританією та Ірландією. Про це пише Ерік Стокстад - репортер журналу Science, який висвітлює питання екології.

Детальна хронологія може покращити прогнози танення крижаних щитів в Антарктиді та Гренландії, що може призвести до затоплення прибережних регіонів у всьому світі.

Нова докладна історія льодовикового щита "надзвичайно корисна і цінна", - каже Франк Паттін, гляціолог із Вільного університету Брюсселя.

За його словами, геологічна історія дає можливість перевірити точність сучасних симуляцій танення крижаних щитів, які можуть допомогти дослідникам передбачити, наскільки і як швидко піднімуться океани цього століття.

На піку останнього великого льодовикового періоду, близько 24 000 років тому, Шотландське нагір'я було вкрите льодом завтовшки 1 кілометр, а мамонти та шерстисті носороги бродили південною Англією. Величезний крижаний щит простягався над Ірландією та через Північне море до Скандинавії.

Протягом наступних 15 тисячоліть крижаний щит руйнувався, відступав та танув. У його танення вода підняла рівень світового океану на 1,8 метра. Якщо в цьому столітті інші крижані щити розтануть на таку ж величину, цього буде більш ніж достатньо, щоб затопити більшу частину Майамі.

Щоб простежити рух цього древнього льодовикового покриву, геологи зібрали розрізнені підказки за формою ландшафту, який був вирізаний масивними льодовиками, а також уламками, принесеними льодовиками.

2022-11-02 10:35:19