Окупаційні ресурси поширюють фейковий "проєкт демілітаризованої зони між росією та Україною"

У мережі поширюють мапу проєкту демілітаризованої зони між росією та Україною нібито у рамках мирної ініціативи Китайської Народної Республіки (КНР).

Візіком,  maps API, фейк, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на voxukraine.org.

Утім, автором мапи є користувач твіттеру, ця мапа — не офіційна позиція КНР.

Ми вирішили знайти зображення через зворотний пошук у Google Images. Серед результатів є посилання на відповідь Сергія Стерненка на твіт користувача Zhao DaShuai 无条件爱国. У твіті опублікована аналогічна мапа. Допис цього користувача — перша згадка мапи «проєкту демілітаризованої зони між росією та Україною, йдеться у повідомленні.

У ланцюжку твітів до допису за 24 лютого користувач пише: «Від надійного китайського внутрішнього джерела я дізнався, що життєздатна демілітаризована зона може бути розміром з усі українські території на схід від річки Дніпро».

Демілітаризована зона — територія, узгоджена між сторонами збройного конфлікту, яка не може бути окупована або використана у військових цілях жодною стороною конфлікту. На такій території:

  • евакуюють усіх учасників бойових дій, а також мобільне озброєння та мобільну військову техніку;
  • не використовують стаціонарні військові об’єкти чи установи у ворожих цілях;
  • місцева влада і населення не можуть здійснювати ворожі дії;
  • припиняють будь-яку військову діяльність.

У ланцюжку твітів користувач зазначив, що мапа демілітаризованої зони — його уявлення про мирну ініціативу. Отже, не можна вважати, що створення демілітаризованої зони між рф та Україною — це офіційна пропозиція КНР.

У попередніх дописах користувач описує «мирний план» Китаю — документ під назвою «Позиція Китаю щодо політичного врегулювання української кризи», який містить 12 пунктів. У документі не йдеться про створення демілітаризованої зони.

2023-03-24 14:52:58