Екологічні злочини окупантів збиратимуть за допомогою дрона

Для забезпечення фіксації рівнів забруднення атмосфери поблизу лінії фронту, організація «Екологія-Право-Людина» оголошує збір коштів на придбання спеціального дрона із датчиками для вимірювання концентрацій найбільш поширених забруднюючих речовин у повітрі.

Візіком,  maps API, дрон, екологія, війна,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на eco.rayon.in.ua.

Гексакоптер Yuneec H520E дозволить активістам отримувати дані про забруднення атмосферного повітря та ґрунтів внаслідок масованих артилерійських, авіаційних та ракетних обстрілів. Про це розповідають на сторінці організації у фейсбуці.

Дрон здатний літати до 25 хв на відстань 3,5 км із камерою на 20 мегапікселів та набором датчиків забруднення повітря.

Вартість такого пристрою у базовій комплектації та за умови купівлі у Польщі становить 220 тисяч гривень. Вартість набору з п'яти датчиків для вимірювання концентрацій летких органічних сполук, діоксиду азоту, формальдегіду, дрібнодисперсних часток PM10/PM2,5, а також CO, H2S, NO, SO2 – 150 тисяч гривень.

Всього необхідно зібрати 370 тисяч гривень.

Кожний вибух боєприпасу спричиняє потрапляння у повітря низки токсичних речовин. Так, в результаті застосування фосфорних бомб, продукти горіння, розчини, утворені солі, які потрапляють у ґрунт підвищують концентрацію фосфору, посилюють міграцію фосфорних сполук із зони ураження на вільні від бойових дій місцевості. Фосфор та продукти його взаємодій, що потрапляють у джерела питної води, спричиняють отруєння фосфатами, алергічні реакції, контактні дерматити. Надлишок фосфатів у ґрунтах шкодить росту й розвитку флори та фауни зони ураження, території бойових дій загалом, – розповідають активісти.

Крім того, використання росією старих крилатих ракет із надзвичайно токсичним паливом, а також запалювальних і термобаричних боєприпасів суттєво погіршує загальну картину забруднення.

Водночас в умовах активних бойових дій майже відсутня можливість оперативно фіксувати рівні забруднення повітря та ґрунтів. Забруднення повітря слід фіксувати дуже оперативно, адже з часом забруднюючі речовини з повітря мігрують в грунти, водні об’єкти, чи переміщаються повітряними масами на далекі відстані, – додають активісти.

Читайте нас також:

На сайті / в Facebook /в Твіттері / в Інстаграмі

2022-07-18 12:22:04