Дрони і карти можуть і допомагають розміновувати Київщину

Внаслідок повномасштабної війни Росії проти України замінованими виявилися десь 300 тисяч квадратних кілометрів української землі.

За підрахунками міністерства внутрішніх справ, на розмінування доведеться витратити від 5 до 7 років.

Візіком,  maps API, дрон, розмінування,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Радіо Свобода.

Частина нерозірваних мін та снарядів лежать на орних землях, що не дає можливості ані сіяти, ані косити. Крім спеціалістів-інженерів розмінуванням займаються і роботи, зокрема британські TALON. Українські волонтери аеророзвідки просто зараз намагаються спростити роботу саперам та спеціалістам ДСНС – працюють над автоматичним створенням карт мінної небезпеки, йдеться у повідомленні.

Про новий проєкт компанії «Дронаріум» розповідає її керівник Руслан Бєляєв.

Інженери компанії працюють над напівавтоматичним безпілотним комплексом для виявлення залишок боєприпасів та мін і створення карт можливо небезпечної місцевості. Компанія давно займається аерофото і відеозйомкою, організацією світлових шоу із допомогою БПЛА, енергоаудитом, а зараз, як і багато інших бізнесів, допомагає у війні.

Є обладнання, яке знаходить в землі залізні аномалії, але оскільки в України величезна площа, ми вирішили об’єднати ці прилади із дронами та подивитись. Ми нещодавно провели експеримент, це така собі «альфа-версія». Зробили висновок – таке обладнання із нашими дронами працює, хоча є багато нюансів та особливостей, – говорить керівник компанії Руслан Бєляєв.

Польові експерименти він разом з операторами дронів проводив у Гостомелі – вони обрали заміноване поле та створили його карту. Обладнання для пошуку металу може нести лише доволі великий вантажний квадрокоптер, під який виробники доволі довго підбирали металошукач – щоб він не створював перешкод для самого БПЛА (безпілотного летального апарату).

Все проходило в реальних умовах – там були і протипіхотні міни, і протитанкові, тому обрали його. Ми відпрацювали, результати зараз аналізуємо. Ми хочемо за допомогою дронів обслідувати величезні площі та скласти карти зі схемами розташування мін із GPS-координатами, – говорить Бєляєв.

Зараз дронами керують операторами, але ціллю проєкту є автоматизація – в дрон потрібно буде лише внести маршрут та інші параметри, зокрема висоту та швидкість. Результатом багатьох вилетів мають стати карти із металевими аномаліями. Бєляєв зазначає – зараз триває робота та попереду ще багато досліджень та випробувань.

Втім потреба в таких картах буде ще довго.

Читайте також:

2022-06-15 12:36:27