Deep Green Ukraine фіксуватиме незаконні вирубки

Стартап Deep Green Ukraine розробляє сервіс, який дозволить виявляти нелегальне вирубування лісу в масштабах країни.

Візіком,  maps API, Deep Green Ukraine, карта вирубок,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Про що йдеться?

  • Торік Держагентство лісових ресурсів запустило проєкт «Ліс у смартфоні», який дозволяє перевірити перевірити онлайн законність лісозаготівлі у тому чи іншому місці.
  • У Deep Green Ukraine стверджують, що їхня розробка відрізняється від державної тим, що порівнює космічні знімки з лісовими картами та офіційними дозволами на вирубання лісу.
  • Натомість Держагентство не використовує зйомку з космосу для моніторингу змін лісового покриву в реальному часі.

Довідково:

  • Команда Deep Green Ukraine перемогла у цьогорічному конкурсі стартапів Open Data Challenge та отримала ґрант на 1,4 мільйона гривень на допрацювання технології та запуск масової версії.
  • Проєкт впроваджується спільними зусиллями кількох організацій Інституту космічних досліджень НАН України та ДКА України, ГО “Центр Моніторингу Влади” та ГО “Лісові ініціативи і суспільство”
  • Розробники використовують відкриті дані. Так, дані з супутників безкоштовно надає Європейське космічне агентство, вони оновлюються кожні п’ять-шість днів.

Представник Deep Green Ukraine Дмитро Кабачук виокремлює чотири різновиди нелегальних вирубок:

  • Вирубка взагалі без дозвільних документів, коли хтось – наприклад, підприємець, який щось виробляє з дерева, – просто приходить до лісу й самовільно рубає дерева. Це близько 0,1% від всієї кількості нелегальних вирубок.
  • Ділянку призначено для вирубки, але в ній враховуються не всі дерева або ж неправильно вказано обсяг і якість. Наприклад, у документах іде 100 кубометрів дрів, а фактично вирубують 150 кубометрів якісної деревини. У таких схемах задіяні працівники лісогосподарства, правоохоронці або політики. Сервіс Deep Green Ukraine не може визначити такі вирубки, але Міністерство охорони довкілля планує зробити продаж всієї деревини через Prozorro – це дозволить оцінити її об’єм та якість.
  • Вирубка відбувається не на тій ділянці, яка фігурує у дозволі, а на ділянці з кращою деревиною. Такий різновид порушення фіксує розроблюваний сервіс.
  • Санітарній вирубці підлягає здоровий ліс. Цей різновид також зможе відслідковувати Deep Green Ukraine, адже за супутниковими даними можна оцінити якість лісового покриву.

(Санітарне видалення дерев) – це найбільша проблема масштабної позапланової неконтрольованої вирубки. З її допомогою вирубується більше лісів (47%), ніж було заплановано рубками головного користування (36%), – зазначає Кабачук.

За його словами, Держагентство лісових ресурсів не знає, скільки насправді лісу незаконно вирубується в Україні, адже використовує лише ті дані, які передано до правоохоронних органів. За даними держави, щороку незаконно вирубається лише 0,1% лісу. Але дослідники називають цифри від 2% до 25%, а в окремих регіонах – до 50%.

Сервіс Deep Green Ukraine планують повноцінно запустити на початку літа 2021 року.

Читайте також:

2020-11-06 10:32:36