Українська дослідниця відкрила нову екзопланету

Міжнародна група дослідників на чолі з українською астрофізикинею Ольгою Захожай, яка від початку повномасштабної війни працює в Німеччині, відкрила екзопланету, розташовану на відстані понад 300 світлових років від нас.

Візіком, API Visicom, Центавра, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на life.pravda.com.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Екзопланети, тобто планети, що обертаються навколо інших зір, сьогодні дослідники відкривають ледве не щотижня. Але це відкриття важливе й цікаве принаймні з двох причин.

По-перше, ця екзопланета особлива. Вона наймолодша з планет, для яких науковцям вдалося поміряти масу і радіус. Це робить її особливо цінною з наукового погляду. По-друге, саме для українського дослідника чи дослідниці відкривати екзопланети вкрай складно з об'єктивних причин – для цього потрібне унікальне наукове обладнання, про яке в Україні можна хіба що мріяти. Єдиний спосіб здійснити таке відкриття – знайти доступ до однієї з сучасних обсерваторій за кордоном.

УП. Життя розповідає, як це вдалося Ользі Захожай, як вимушений переїзд до Німеччини вплинув на її життя і роботу, а також про важливість її відкриття для науки.

Поруч із Кентавром

Я ніколи не бачила "свої" зорі неозброєним оком і ніколи не намагалася, – каже Ольга.

І додає, що, нехай це звучить дивно, але далеко не всі сучасні астрономи знають сузір'я і можуть сказати, в якому з них розташована та чи інша зоря. Для сучасної астрономії це далеко не найважливіша інформація.

На щастя, завдяки пресрелізу німецького Інституту ім. Макса Планка з нагоди цього відкриття ми знаємо, що зоря, навколо якої обертається нова екзопланета, розташована поруч із сузір'ям Кентавра. Це у південній півкулі неба, тому з території України його неможливо побачити. Зате можна побачити з Чилі, де проводила свої спостереження Ольга.

2022-12-01 14:37:10