Карта «найстаріших дерев» столиці: з думкою про киян

Згідно з Місією компанії Візіком одним із напрямків нашої роботи є картографування цікавинок вітчизняної географії.

API Visicom, Visicom maps API, API картографічного сервісу, найстаріші дерева,

Карта “найстаріших дерев” Києва — одна з них.

Читайте також: Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Київ — «найзеленіше» місто Європи?

Як відомо, відносно нещодавно Київ складався із бруківки, цегли і дерев. Сьогодні їх замінили асфальт, бетон і автомобілі.

Останніх у Києві більше 1 мільйона. Скільки дерев і яке співвідношення між ними і машинами достеменно не скаже ніхто. Втім, в деяких районах Києва перевага не на боці виробників кисню.

Причин для цього більш ніж досить. Одна з них, а саме стрімкий ріст столиці за останні двадцять років призвела до витіснення зелених насаджень на периферію міста. Так, згідно зі статистикою ще у 1968 році кількість насаджень у столиці була, як мінімум, на 30% більша, ніж зараз. Саме тому Київ по праву носив статус найбільш «зеленої» столиці Європи.

Тоді, у 1968 році на одну людину в Києві припадало 24 м2 зелених насаджень.

Зараз ця цифра знизилася до 16-18 м2. Для порівняння, у Відні, який кілька разів поспіль був визнаний кращим містом світу, це - 120 м2.

10 років тому аналітики The Economist Intelligence Unit на замовлення німецького промислового гіганта Siemens спробували визначити «найзеленіше місто Європи». На жаль, Київ зайняв останнє, 30-е місце.

«Видатні дерева» столиці — хто вони?

Києву є над чим думати. Один із доказів цього твердження – залишки колишньої величі, так звані «видатні дерева» столиці:

  • Дерев віком від 100 до 900 років у Києві більше сотні.
  • За деякими даними біля 130-140.
  • 20 з них входять до ТОП-500 дерев України.

Деякі з них застали часи розквіту Київської Русі і є живими свідками історії нашого народу.

По суті, йдеться про найстаріші пам'ятники нашої історії, ровесників руських городищ, козацьких битв і звільнення столиці від різноликих окупантів.

Деякі дерева Києва і околиць старіші за церкви, які, в свою чергу, дадуть фору будинкам. І перші і другі, і треті пережили пожежі і забудови, знищення і відродження Києва. На жаль, значна частина історичної спадщини столиці, і серед них цілі священні гаї, «канули в лету». Від останнього, Шулявського, лишився один дуб.

Допомогти важко, врятувати треба

Все погано. Але, можливо, не критично. В цьому переконані еко-активісти з Київського еколого-культурного центру, завдяки яким відбулося заповідання більшості видатних дерев столиці. В 7 раз виросла кількість місць, які отримали статус «заповіданих».

З ними і деревами, які ростуть на їх території, ви можете ознайомитися на карті «найстаріших дерев Києва». Інформація — Київський еколого-культурний центр, верстка – Візіком.

Читайте також:

Окремо дякуємо голові Київського еколого-культурного центру Володимиру Борейку за надані консультації та боротьбу за збереження довкілля.

2019-04-18 20:50:24