Спроба перекроїти карту України закінчиться розпадом Росії?

У Кремлі не ховаючись говорять про включення низки окупованих регіонів України до складу Росії.

Візіком,  maps API, розпад Росії,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Там прагнуть максимально розсунути кордони, глузуючи з усього світу, але диктатор Володимир Путін повинен пам’ятати про тиранів минулого, для яких подібні спроби закінчувалися сумно, пише у своїй колонці російський історик Андрій Зубов.

Якщо завоювання зміцнюється міжнародним визнанням, у завойовника ще є шанс утримати завойоване і передати нащадкам, але якщо світ відмовляється визнати всі ці аншлюси та енозиси (рух за об'єднання греків в унітарну державу в ХІХ—ХХ століттях — ред.), уніфікації та возз'єднання, якщо, не чекаючи миру, просто під час війни завойовник жадібно та маніакально малює нові межі своєї країни, то все зазвичай закінчується дуже погано і навіть комічно (якщо забути на мить про ту кров, яка пролилася при перекроюванні кордонів), — зазначив він.

Такі «ігри» полюбляв Наполеон, який навіть сам вигадував назви департаментів на завойованих Францією землях.

Вільні країни Європи ці приєднання не визнали. І коли настав 1814 рік, потім 1815-й, Францію повернули у свої старі кордони — 1792 року. Корито великої імперії розбилося, а ексімператор, який страждав на манію географічної карти, вирушив не з власної волі на острів Святої Єлени бранцем Великої Британії, — нагадав історик.

Гітлер також включав дедалі нові території до складу Рейху. Причому навіть у 1944 році, коли всьому світові було зрозуміло, що нацистська імперія приречена, він приєднав до неї колишні італійські землі Далмацію, Трієст і частину Тироля. Але Потсдамські угоди 1945 року повернули кордони Західної Європи до довоєнних, а на сході під тиском сталінського СРСР Німеччина зазнала величезних територіальних втрат.

І ось зараз, у якомусь чаді, розв’язавши у 2014 році війну з Україною і навіть не дочекавшись її завершення, російська влада говорить про включення низки областей України прямо до складу Росії. Вже включили Крим, на черзі Донбас, Херсон, Запоріжжя… Хтось і в Росії дуже любить грати із географічною картою. Панове географи, не забудьте, як закінчувалися такі ігри навіть у могутніших і страшніших — ганьба, довічне ув’язнення, куля в голову… І ще добре, якщо світова спільнота погоджувалась на старі межі збожеволілих імперій, — попередив Зубов.

Читайте також:

2022-06-10 11:45:46