Дрон допоможе створити 3D-модель легендарного будинку з Бородянки

Кухонну шафу, яка трималася на стіні зруйнованого будинку в Бородянці й стала символом стійкості, демонтували та доправили до фондів Національного музею Революції Гідності.

Візіком,  maps API, Бородянка, півник,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Хмарочос.

Житловий будинок, зруйнований авіаударом, продовжує обвалюватися. 14 квітня з дозволу власниці квартири Надії Сватко працівники ДСНС зняли шафку разом з усім її вмістом — порцеляновим посудом, скляними дверцятами, баночками для спецій, традиційними сувенірами та декоративним півником.

Важливим було зберегти кожну деталь, аж до шурупів, на які шафка кріпилась до стіни, — зазначають у Музеї Революції Гідності.

Довідково:

  • Навколишня місцевість, руїни будівель і сама стіна з шафкою — розміщення кожної деталі — були задокументовані DroneUA за допомогою дрона. На основі фото і відеозйомки згодом створять 3D-модель, яка дозволить відтворити середовище з максимальною точністю.
  • Також представники Музею Майдану та Довженко-Центру зафотографували навколишність, зібрали предмети й усні свідчення мешканців прилеглих будинків.
  • Шафка з півником стала знаменитою завдяки світлині київської фотокореспондентки Єлизавети Серватинської.
  • В музеї зазначають, що Штаб порятунку спадщини розпочинає документувати історію цієї війни.
  • Декоративна посудина для напоїв у вигляді півника, виготовлена у 1960-х роках майстрами з Василькова Валерією та Надією Протор’євими.
  • Надія Сватко, власниця квартири з шафкою, оселилася у будинку в Бородянці 1985 року, коли його збудували. Чоловік загинув під час ліквідації аварії на ЧАЕС, згодом жінка втратила й двох синів. Після початку російського вторгнення вона ховалася у підвалі сусіднього будинку, потім змогла виїхати на західну Україну.

Читайте також:

2022-04-18 12:02:50