Інженери навчили дрони переміщатися у заростях

Китайські інженери навчили дрони переміщатися роєм у заростях бамбука

Команда китайських інженерів під керівництвом професора з Чжецзянського університету Чао Сюя (Chao Xu) та аспіранта Фея Гао (Fei Gao) створила дрон, а також розробила алгоритм, який забезпечує можливість кільком таким безпілотникам переміщатися у складі рою.

Візіком,  maps API, дрон,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на vsviti.com.ua.

Використовуючи алгоритм, рій може безперешкодно переміщатися навіть у лісі — вчені продемонстрували це на прикладі його руху в заростях бамбука. Безпілотники постійно обмінюються між собою інформацією за допомогою UWB-приймачів, що забезпечують відносно точні дані про взаємне розташування, завдяки чому зменшується ймовірність зіткнення між ними під час обходу перешкод. Дрони не мають підтримки GPS, і використовують візуально-інерційну навігацію – дані з камери та блоку з акселерометром та гіроскопом.

Фахівці продемонстрували кілька відеороликів, у яких 10 дронів без попередньої карти та GPS-навігації рухаються лісом, огинаючи дерева і зберігаючи при цьому структуру рою. Також була продемонстрована здатність таких дронів ефективно уникати рухомих перешкод і слідувати за людиною.

Безпілотники є квадрокоптерами, оснащені компактним суперкомп’ютером NVIDIA Xavier NX, камерою глибини Intel RealSense D430 і польотним контролером PX4 autopilot. Важить такий дрон лише 300 г, ємності акумулятора достатньо для 11 хвилин польоту.

Можливість переміщення дронів у формі рою може використовуватися як у військових, так і в цивільних цілях. Наприклад, рій дронів використовували як розподілений набір датчиків для пошуку місця витоку газу.

Читайте також:

2022-05-10 16:15:57