В Україні 10% лікарень пошкоджені окупантами: карта

За рік повномасштабної війни Росії проти України сталися 707 жорстоких атак на лікарні, іншу інфраструктуру охорони здоров’я та медичних працівників України.

Візіком, API Visicom, лікарні, карта,

Про це йдеться у дослідженні організацій eyeWitness to Atrocities, Insecurity Insight (II), Physicians for Human Rights (PHR), Медійної ініціативи за права людини (МІПЛ) та Українського центру охорони здоров’я (UHC), передають Новини картографії від Візіком з посиланням на medicine.rayon.in.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Понад 250 атак під час вторгнення Росії в Україну минулого року призвели до пошкодження майже кожної 10 української лікарні, деякі неодноразово, — йдеться у дослідженні.

Російські збройні сили бомбардували лікарні, катували медиків, нападали на автомобілі швидкої допомоги та грабували заклади охорони здоров’я. Результати нашого розслідування переконливо свідчать про те, що ці дії є воєнними злочинами, а також вкладаються у певну модель поведінки та потенційно можуть вважатися злочинами проти людяності.

  • Зафіксовано 65 атак на автомобілі екстреної медичної допомоги.
  • 181 атака на іншу інфраструктуру охорони здоров’я (наприклад, аптеки, центри переливання крові, стоматологічні поліклініки, лабораторії тощо).
  • 86 атак на медичних працівників, внаслідок яких було вбито щонайменше 62 працівники та 52 — поранено. Багатьом іншим медикам погрожували, незаконно ув’язнювали, брали в заручники та змушували працювати під російською окупацією.

Кожен десятий заклад охорони здоров’я пошкоджено внаслідок атак. Найбільші руйнування зафіксовані у східних областях — Харківській, Донецькій, Луганській, а також в Херсонській та Київській.

Задокументовано 707 нападів на медичні заклади в період з лютого по грудень 2022 року, включаючи пошкодження закладів, наприклад удари наземними вибухівками, та інші напади, такі як мародерство, відмова в доступі до медичної допомоги та порушення доступу пацієнтів до комунальних послуг, необхідних для медичної допомоги.


Мапа доступна за посиланням www.attacksonhealthukraine.org і буде періодично оновлюватися

2023-02-24 15:40:37