Нова мапа допоможе краще прогнозувати сильні дощі

Вчені створили першу в історії карту атмосферних річок у реальному часі. Це потоки вологи в повітрі, що спричиняють сильні дощі та повені. Це відкриття може значно покращити прогнозування таких явищ.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: independent.co.uk

Деталі:

Раніше відстеження атмосферних річок за допомогою супутників було складним через брак даних про вітер. Дослідники вирішили цю проблему, використовуючи супутникові дані про температуру з різних точок земної кулі для створення 3D-моделі вітрових потоків майже в реальному часі.

Поєднавши ці дані про вітер із системою виявлення вологості NASA, вони змогли створити глобальну карту руху вологих атмосферних потоків.

Ці атмосферні річки відповідають за транспортування значної частини вологи по всій Землі. Вони забезпечують до третини річних опадів в США та Європі та до 40% мусонних дощів Східної Азії.

Коли ці річки досягають суші, вони можуть спровокувати екстремальні погодні явища, такі як тайфуни, циклони та повені. Однак існуючі моделі часто переоцінювали кількість опадів від цих річок, водночас занижуючи їхню інтенсивність.

Нова система може автоматично виявляти атмосферні річки за допомогою супутникових даних, забезпечуючи більш точну картину потенційних екстремальних погодних явищ у всьому світі.

Довідково:

Це дослідження призвело до створення першого в історії глобального набору даних про потік атмосферних річок на основі супутникових спостережень. Це відкриває шлях до ще кращих прогнозів руху атмосферних річок з високою роздільною здатністю за допомогою подібних методів з іншими супутниковими даними.


  • #супутник
  • #карта
  • #3D
2024-07-02 11:35:09