Розміри айсберга, котрий відколовся в Антарктиді, можна порівняти з Лондоном

Вчені з Британської антарктичної служби (BAS) опублікували відео з айсбергом розміром з Лондон, який відколовся від Антарктиди у січні цього року.

Візіком,  maps API, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на zn.ua.

Він отримав позначення А81, айсберг відколовся від льодовикового шельфу Бранта через 10 років після появи перших тріщин, повідомляє Science Alert.

Наголошується, що це вже другий гігантський айсберг, який відколовся від Антарктиди за два роки. Незважаючи на те, що його утворення зумовлене природними причинами, він все ж таки може завдати шкоди оточуючим льодам.

На відео, отриманому BAS, можна побачити, наскільки масивна ця крижана брила, що виглядає як нескінченний лист навіть з висоти. Водночас, навіть це – лише фрагмент айсберга, більша частина його маси прихована під водою.

BAS довелося перемістити цілу дослідницьку станцію, щоб вона не опинилася на фрагменті льоду, що відокремився. Дослідницька станція Галлея була переміщена на 23 кілометри у 2016 році після того, як високоточні інструменти GPS та супутникові дані показали, що прірва вздовж шельфового льодовика Бранта розширюється.

Наразі А81 знаходиться на відстані 150 кілометрів від місця, де колись був прикріплений до шельфу. Він не тільки може загрожувати діяльності людини, але й бути руйнівним для місцевої екосистеми.

У міру танення айсберга вивільняється багато поживних речовин, які можуть сприяти зростанню мікроскопічних рослин, таких як фітопланктон, в основі океанічних харчових мереж. Негативна сторона полягає в тому, що це ж танення в таких великих масштабах скидає в океан багато прісної води, що знижує рівень солоності і робить води непридатними для багатьох видів фітопланктону і зоопланктону, що харчується ними. Це може мати ефект доміно для харчової мережі для риб, птахів, тюленів та китів, – каже Герайнт Тарлінг, еколог BAS.

Команда BAS продовжує уважно стежити за A81 та іншими айсбергами в цьому районі, включаючи A76a, щоб знати будь-які ризики, які вони можуть представляти. Очікується, що A81 слідуватиме за антарктичною прибережною течією, а A76a відхилиться у бік деяких островів. В даний час A76a площею 3200 квадратних кілометрів є найбільшим плавучим айсбергом на Землі, удвічі більшим за A81.

2023-03-15 13:37:56