На Київщині археологи виявили стоянки давніх людей віком понад 10 тис. років

Стоянки давніх людей віком понад 10 тис. років виявили наші археологи на Київщині. Це один з результатів обстеження лише першої ділянки, яку відвели під будівництво Великої кільцевої автомобільної дороги навколо м. Києва (ВКАД).

Візіком,  maps API, карта, кільцева, археологія,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Науково-дослідний центр "Рятівна археологічна служба".

Стоянки датують часом фінального палеоліту. Це період великих змін на території не лише сучасної України, але й Європи. У цей час, після відступу льодовиків, починається заселення широких теренів від Англії до Верхнього Дніпра. Тут оселяються племена первісних мисливців, що вели динамічний спосіб життя та виживали завдяки полюванню, і облаштовували тимчасові стоянки на шляхах міграції тварин: оленів, биків, кабанів, йдеться у повідомленні.

Як засвідчують археологічні знахідки зі схожих пам’яток, давні люди тоді жили у спорудах на кшталт чумів, що і до нині використовується населенням крайньої півночі Євразії. Це була кругла будівля діаметром чотири-п’ять метрів з вогнищем посередині. У ній мешкало до 10 осіб.

Наукові моделювання доводять, що середня густота заселення території Європи в час палеоліту була не більшою, аніж одна людина на квадратний кілометр. Археологам не часто таланить виявити стоянки того часу. Відкриття і дослідження кожної - це значний внесок у наше розуміння найдавнішої історії, - розповів керівник досліджень, заступник директора Науково-дослідного центру «Рятівна археологічна служба» Тарас Милян.

Про те, що колись на цьому місці були тимчасові поселення нині свідчать віднайдені вироби з кременю. Поки що це декілька знарядь праці. Однак вже незабаром археологи сподіваються на вагоміші знахідки. На черзі - дослідження наступних ділянок ВКАД!

Будівництво доріг - це унікальна можливість для археологів дослідити пам’ятки на великих площах. Розкопки на Київщині будуть одними з найбільш масштабних не лише в Україні, але й у Європі. Обстеження вже першої ділянки ВКАД дають сподівання на дуже цікаві знахідки та відкриття. Виконання таких великих превентивних археологічних робіт є прикладом реалізації найкращих міжнародних практик у цій сфері, - розповів директор Рятівної археологічної служби Олег Осаульчук.

Читайте також:

2021-10-22 14:41:12