Цікаве цифрове новаторство у футболі — теплова карта

Її завдання — визначати ефективність гравців. Це схематичне зображення як різнокольорових геометричних фігур — фракталів.

Візіком,  maps API, Apex Athlete Series,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на НВ.

Наприклад, якщо на правому фланзі поля переважає насичений «теплий» колір, отже, саме через правий фланг команда вибудовувала свої атаки. Теплова карта надає загальний малюнок гри, а складається вона вручну: аналітик із розвиненою моторикою рук стежить за трансляцією матчу та фіксує активність конкретної команди, йдеться у повідомленні.

Кожна успішна дія футболіста «запам’ятовується» шляхом натискання клавіш напроти його номера у спеціальній програмі. Камери в цей час відстежують швидкість переміщення гравців. Отримати доступ до потрібних теплових карт можна, наприклад, на професійній платформі WyScout.

На світлинах спортсменів з тренувань, що часто публікуються, можна побачити дивні чорні топи, одягнені поверх форми або на голе тіло. У народі їх жартівливо прозвали ліфчиками. Цей девайс називається Apex Athlete Series — GPS-трекер виробництва компанії STATSports. Найширше він застосовується у професійному футболі. Трекер закріплюється на спині гравця за допомогою того самого топа, а комп’ютерна програма передає та обробляє дані про дії футболіста: скільки кілометрів пробіг, якими були пульс та серцеві ритми, яка реакція організму на силову боротьбу та стомленість. Крім того, трекер дозволяє збирати дані і для згаданої теплової карти, адже показує, на якій ділянці поля гравець найчастіше перебував під час матчу. Такі девайси використовують сьогодні не лише футболісти, а й регбісти, спринтери, марафонці.

Читайте також:

2022-02-21 16:06:50