Штучний інтелект, Арктика і танення льоду

За допомогою штучного інтелекту, вчені визначили, коли розтане весь лід в Арктиці.

Візіком,  maps API, мапа Арктика, карта, лід,

Про це повідомляє Nature, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на Апостроф.

Міжнародна група дослідників під керівництвом Британської антарктичної служби (BAS) та Інституту Алана Тьюринга створила систему штучного інтелекту IceNet. Вона вирішує завдання складання точних прогнозів морського льоду в Арктиці на майбутній сезон. За словами авторів розробки, IceNet з точністю майже 95% пророкує наявність морського льоду на два місяці вперед.

Читайте також:

Температура повітря в Арктиці збільшилася в два-три рази. Це зіграло ключову роль у скороченні арктичного морського льоду, причому у вересні його площа стала приблизно вдвічі менша, ніж у 1979 році, коли почалися супутникові вимірювання Арктики. Якщо ця тенденція збережеться, Арктика буде вільною від льоду до літа 2050 року. Інші дослідження називають дату в 2030-х роках. Це найбільша загроза для популяцій білих ведмедів, - йдеться в дослідженні.

Автори розробили IceNet на основі концепції глибокого навчання. Завдяки цьому підходу АІ “вивчає”, як змінюється морський лід, на основі даних моделювання клімату як за десятки тисяч років, так і за десятиліття.

2021-08-30 14:26:19