В Україні розроблять єдину геопросторову базу даних для розвитку агротуризму

Київщина стане пілотною областю, де розпочнеться робота над створенням унікальної бази геопросторових даних.

Візіком,  maps API, Київщина, геопросторові дані,

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Тарас Дзьоба, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Агрополіт.

За його словами, якісні геопросторові дані мають стати базою для повноцінного врахування інтересів громад при формуванні комплексної політики регіонального розвитку туризму.

Читайте також:

Саме тому 20 липня підписали меморандум з учасниками пілоту Мінагрополітики, Київської ОДА, Всеукраїнської асоціації громад, Vodafone Ukraine, ГО «Всеукраїнська ініціатива», ГО «Український гірськолижний клуб, – повідомляє Дзьоба.

Ініціатива дозволить більш ефективно працювати над розвитком сільських територій регіонів, у тому числі в сфері підвищення їх туристичної привабливості, розвитку агротуризму, виокремлення на карті туристичних географічних об’єктів, локалізації споживання. Агротуризм об'єднує відразу кілька напрямів, що можуть бути розвинені в Україні:

  1. екотуризм
  2. сільський туризм
  3. етнотуризм
  4. кулінарний туризм
  5. Геотуризм
  6. заміський відпочинок

Такі європейські країни, як Італія, Іспанія, Франція, Греція – сьогодні стали основними законодавцями моди в сегменті світового агротуризму. Агротуризм в цих країнах існує не одне століття. За цей час тут зуміли розвинути величезну мережу приватних сільських готелів, створити тисячі різних туристичних атракціонів, розробити сотні маршрутів, локальних виробництв продуктів споживання, сувенірної продукції, різноманітних локальних брендів.

Відтак якісні геопросторові дані сприятимуть розвитку регіонів в Україні (rural development), продуктивній співпраці в цьому напрямі між представниками центральної, обласної та місцевої влади, а також громадського сектору та бізнесу.

Розгорнута геопросторова карта сприятиме потоку туристів в регіони та відповідно коштів до місцевих бюджетів для ще ефективнішого розвитку туристичної інфраструктури. Що в свою чергу призведе до розвитку локальних брендів та локалізації споживання.

А локалізація споживавання та просунення локальних брендів позитивно впливатимуть на розповсюдження/пропагування унікальності кожного окремого регіону та його агрокліматичних особливостей, створюватиме додаткову цінність та додану вартість, підвищить зайнятість та рівень культурного життя місцевого населення.

Також локальне споживання та виготовлення унікальної продукції сприяє імпортозаміщенню. При досягненні певних обсягів виробництва, продукція може експортуватись.

2021-07-22 10:23:38