ArcGIS Pro тепер має можливість 3D моделювання повеней

Остання версія настільного програмного забезпечення для ГІС від Esri, ArcGIS Pro 3.3, включає нову функцію динамічного моделювання повеней в 3D.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: geoweeknews.com

Деталі:

Використання ГІС для моделювання повеней не є новинкою. Карти та просторові дані використовуються протягом багатьох років, щоб показати, де знаходяться зони ризику повеней і який вплив вони мають на населені та природні території у випадку повеней. Результатом завжди була 2D карта або серія 2D карт для різних сценаріїв. Автоматично створювані 3D анімації в ArcGIS Pro тепер дозволяють бачити результати різних сценаріїв повеней без необхідності вручну запускати наукові просторові інструменти та моделі.

Нова функціональність моделювання повеней в ArcGIS Pro пропонує цікавий новий спосіб використання 3D візуалізації та моделювання для моделювання, тестування та візуалізації того, як вода тече та накопичується на основі набору параметрів. Вона також поєднує анімації з 3D картами динамічним чином, замість використання ресурсомістких інструментів геообробки, що маніпулюють просторовими даними та призводять до створення статичних карт. Натомість, вона використовує 3D поверхні рельєфу та будівлі для реалістичного моделювання течії води.

Додавання цієї нової функціональності до Pro є дуже вчасним, оскільки зміна клімату змушує просторових планувальників мати справу з наслідками сильних дощів, танення льодовиків та підвищення рівня моря. Окрім створення різних сценаріїв повеней, функціональність дозволяє аналізувати результати та експортувати візуалізації різних сценаріїв повеней у вигляді растрових зображень, які можна використовувати як ГІС карти для подальшого аналізу або візуалізації для звітів.

Як це працює

Можна налаштувати кілька поведінкових сценаріїв, наприклад, як вода додається через опади, водні джерела (такі як річки) та початкову глибину води. Далі користувачі можуть налаштовувати, як бар'єри та канали перенаправляють потік води, і як вода видаляється через інфільтрацію або випаровування.

Зображення через Esri

Будь-який створений користувачем сценарій моделювання повеней зберігається локально і може бути виконаний у вигляді анімації потоку води на статичній 3D карті. Вони створюються шляхом сканування кожної клітини в межах визначеної користувачем області інтересу. Далі додається растрова поверхня рельєфу на основі роздільної здатності сценарію. Цей растр надсилається на GPU, де візуальна блакитна вода додається до клітини на основі типу повені, визначеного в сценарії. Оновлений розподіл води відображається на верхньому шарі вмісту на 3D карті після кожного обчислення, що призводить до створення одного "кадру" довшої анімації.

Після створення та виконання сценарію користувач може налаштовувати параметри, наприклад, створювати нові сценарії або додавати елементи на карту, які можуть впливати на існуючі сценарії, такі як дамби. Pro дозволяє користувачам додавати растрові шари для визначення глибини та швидкості інфільтрації перед виконанням сценарію, роблячи результати більш надійними та реалістичними. Додаткова символіка доступна для візуального покращення результатів моделювання повеней.

Довідково:

Нова функціональність моделювання повеней доступна з розширеною ліцензією ArcGIS Pro 3.3. На цій веб-сторінці є відео, яке демонструє кілька нових функцій ArcGIS Pro, включаючи нову функціональність моделювання повеней. Інтернет-документація щодо моделювання повеней в ArcGIS Pro доступна тут. Вона включає сторінку з поширеними сценаріями моделювання повеней, такими як моделювання штормів з варіативними темпами опадів, моделювання контрольованого випуску дамби або розгляд можливих майбутніх станів від частково затоплених територій.


  • #ArcGIS
  • #3D
  • #повені
2024-06-20 09:54:25