В селі на Коломийщині вишили карту громади

У П’ядиках, що на Коломийщині, представили вишиту карту громад

Візіком,  maps API, Коломийщина,

Пор це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на pik.net.ua.

Створити вишиту карту громади ми хотіли протягом кількох років. І от тепер, ми це зробили у рамках заходу «Діти та молодь єднають громаду». Метою заходу було мистецьке та духовне єднання громади, — розповідає ПІК Мар’яна Семенюк, виконувачка обов’язків начальника відділу освіти, культури, молоді і спорту П’ядицької сільської ради.

Учні закладів освіти під керівництвом вчителів та молодь кожного з 9 сіл громади вишивали свою частинку. На кожній синьо-жовтими нитками та голкою «писали» назву села і поруч вишивали квітку. З’єднували «кордони» сіл червоно-чорними нитками.

Ці два поєднання кольорів наших національних стягів, з якими ми живемо та нескорено боремося,— продовжує Мар’яна Семенюк.

Вишивали карту на спеціальному полотні, яке попередньо купили. Із полотна вирізували контури сіл. А сьогодні привезли частини карти у центр громади — П’ядики та з’єднали.

Чи не хотіли ви вишити на карті традиційні орнаменти сіл, що входять у громаду?,— запитую пані Семенюк.

Та відповідає, що в загальному орнаменти мають багато схожих рис. і тому на карті вишили наразі назви. Але надалі вишивку в селах будуть вивчати і популяризувати. Хоча й зараз це давнє народне мистецтво доволі поширене. І вишитий одяг та побутові речі — завжди були та є в пошані.

Зверху на карті по обидва боки є прапор та герб громади. На останньому, за словами пані Семенюк, ображений щит, покритий золотом, що символізує знатність, могутність і багатство, а також чесноти: силу, вірність, чистоту, справедливість, милосердя. Унизу відокремлена частина зафарбована в пурпуровий колір, що символізує благочестя, помірність, щедрість.

Кольори взяті за основу з герба села П’ядики – центру громади. А внизу герба є 5 срібних крапель води, це символ 5 цілющих джерел, що є на території П’ядик. Угорі можна побачити зображення солов’я на яблуневій гілці. Птаха — символ талановитих людей громади та їхнього прагнення до волі. А квітуча гілка із п’ятипелюстковими білими квітами із золотими серцевинами, відображає квітучі села громади.

Вишиту карту розміром 60 на 80 сантиметрів встановлять у залі засідань сільської ради.

2023-05-19 13:27:42