Від 4D-мап об'єктів до 3D-сканера

У жовтні минулого року українські школярі вчергове взяли участь у міжнародному інноваційному шоу INOVA 2022.

с

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на rubryka.com.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

INOVA — одна з найдавніших наукових подій світу, що з 1971 року щорічно відбувається в Хорватії. На конкурсі молодь з усього світу демонструє розробки в медицині, робототехніці, біології, фізиці та інших науках.

Українська команда їхала на міжнародний конкурс до Хорватії 10 жовтня — у день масового обстрілу росіянами. Сорок українських підлітків з різних куточків України, попри обстріли та складні обставини, поїхали презентувати свої проєкти та врешті здобули там 40 золотих нагород!

Так, Даніл Арабаджи, учень Запорізького ліцею "Логос", представив на конкурсі лазерний 3D-сканер для архітекторів та будівельників. За цей винахід Даніл отримав одразу кілька нагород: не лише "золото" на INOVA, а й спеціальний приз від Romanian Inventor.

Його лазерний 3D-сканер — це лазерний далекомір, що обертається й обчислює координати кожної точки в кімнаті чи на об'єкті. Потім ці дані переносяться на комп'ютер, де створюється віртуальна модель або ж її скан. Такий сканер значно дешевший від нинішніх аналогів.

Розпочинав Даніл з 4D-мап об'єктів, але одного разу побачив відео про 3D-сканер, і це дало новий поштовх його пошукам. Хлопець заходився створювати прототип, який, як зізнався сам винахідник, спершу ледве працював. Проте Даніл продовжував працювати над проєктом, розвиваючи й покращуючи свій винахід. На те, щоб доробити проєкт і перемогти з ним на INOVA, пішов цілий рік.

Робота над 3D-сканером не припиняється. Зараз Даніл вдосконалює програмну частину проєкту. І якщо наразі скан на комп'ютер, який робить його пристрій, має вигляд набору точок, у перспективі він буде мати вигляд повноцінної 3D-моделі об'єкта.

2023-01-18 11:19:05