Браму XVI століття в Старокостянтинові відтворили у 3D-форматі

Старокостянтинів став одним із семи міст Хмельницької, Рівненської та Волинської, які об’єднав туристичний проєкт «Волинські барбакани».

Візіком,  maps API, 3D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на ye.ua.

У маршрут включили об'єкти, збудовані у XVI-XVII століттях. Це міські й замкові брами та вежі, котрі так чи інакше пов'язані з князями Острозькими. Серед них і замкова брама, пам’ятка архітектури національного значення, яку нині можна побачити на території історико-культурного центру-музею «Старий Костянтинів».

За словами організатора проєкту «Волинські барбакани», історика, мистецтвознавця Миколи Бендюка, в проєкті показують в’їзні брами, які мали оборонний характер. А місто Старокостянтинів, це якраз була південно-східна межа замків князів Острозьких.

Замок будували князі Острозькі для оборони від татар-загарбників. Першою в цьому комплексі в 1561 році збудували браму з відкидними воротами над ровом. Брама мала два поверхи. Мур довкола був значно вищий, ніж зараз. Метрів шість заввишки і два з половиною метри вшир, по ньому ходила сторожова охорона. Під час війни у 1944 році в браму влучив снаряд і зруйнував другий поверх. Його перекрили, але той вигляд, який мала брама в XVI столітті, вона втратила, - розповідають в центрі-музеї «Старий Костянтинів».

За словами організатора проєкту «Волинські барбакани», історика, мистецтвознавця Миколи Бендюка, в проєкті показують в’їзні брами, які мали оборонний характер. Фото: Суспільне Рівне

Під час реалізації проєкту за історичними документами та описами мистецтвознавці відтворили віртуальні 3-D моделі цих брам, тож роздивитися, як вини виглядали декілька століть тому, нині можна через смартфон за допомогою QR-коду. Він розміщений на інформаційних стендах, які встановили поруч з об'єктами культурно-туристичного маршруту. Встановили такий стенд і в Старокостянтинові.

Також побачити віртуальне зображення усіх веж і познайомитися з історією кожної можна на сайті проєкту.

Читайте також:

2021-11-08 13:12:28