Космічна станція допомогла створити 3D-модель хмар Юпітера

Вважається, що верхній шар хмар на Юпітері складається з аміаку, аміаку та сірки і водяної криги.

Візіком,  maps API, 3D,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nauka.ua.

І з 2016 року за ними стежить космічна станція «Юнона», яка принесла про газового гіганта Сонячної системи купу важливих даних. І тепер завдяки їй німецький вчений Геральд Айнштадт (Gerald Eichstädt) відтворив 3D-модель юпітеріанських хмар, які «Юнона» встигла сфотографувати у видимому світлі. Геральд помітив, що знімки, отримані «Юноною» містять ніби переміщення хмар, однак на його думку, це не їхня циркуляція, а особливості їхньої топографії.

За висоту хмаринок відповідає інтенсивність світла: яскравіші хмари знаходяться вище, а глибше світло вже поглинається краще, зокрема через метан. «Юнона» отримала потрібні для моделі знімки під час свого 43 обльоту Юпітера знаходячись на висоті близько 13 з половиною тисяч кілометрів над верхньою межею хмар. На відміну від наземних телескопів, лише «Юнона» здатна поглянути на Юпітер так близько, охопивши хмарні вершини під різними кутами.

Світлини «Юнона» зробила за допомогою своєї ширококутної камери Junocam, яка працює у видимому світлі та може спостерігати не лише за хмарами, а і за блискавками на планеті.

Читайте нас також:

2022-09-23 10:50:54