3D-сканер допоможе відновити Ірпінь

У місті пошкоджено три тисячі сто сорок сім будинків, половину з яких відновити неможливо.

Візіком, API Visicom, 3D-сканер,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 5.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Новітні технології допоможуть відбудувати Ірпінь після окупації. Спеціалісти сканують пошкоджені будинки 3D-технологіями, щоби зафіксувати масштаби руйнувань.

Розбито та знищено майже 70% будинків: як відновлюватимуть Ірпінь і що встигнуть до холодів Розбито та знищено майже 70% будинків: як відновлюватимуть Ірпінь і що встигнуть до холодівТакий прилад може показати найменші тріщини у будинку. Він уже сканував багатоповерхівку, в якій мешкає Анатолій. Туди російський снаряд прилетів просто у дах. Чоловік виїхав з окупованого Ірпеня, коли будинок був ще цілий, та повернувшись, побачив обгорілі стіни, зруйнований дах і затоплену квартиру.

Та будиночок ти шо, краса була біля нього, коли приїхав взагалі, страшно. Ніхто їм не здасться і ніхто не пробачить. Скільки вони вже дітей убили, скільки людей... Хто це їм пробачить? І таке людям тут наробити", – каже житель Ірпеня Анатолій.

Мешканці будинку самостійно майже відремонтували дах. На це витратили 800 тисяч гривень, а після 3D сканування отримали від міської ради потрібні будівельні матеріали для утеплення фасаду.

Ми врахували його, скажімо так, те, що він там відзняв. Проєктант швиденько дав нам площу фасадну. Ми розуміли, що тут у нас виходить 2200 квадратних метрів фасаду, цей прилад порахував, – розповів голова ОСББ Максим.

А ця багатоповерхівка постраждала значно більше. Та попри такі великі руйнування, відновити її шанси є. Тож сканувати будівлю приїхали спеціалісти.

Цей прилад дозволяє зробити по факту відбиток, цифровий відбиток даної будівлі і суть технології, що це дуже точна історія, це похибка пару міліметрів на всій будівлі, – розповів керівник проєкту з лазерного сканування Олександр Повалінський.

3 години роботи лазерного сканера – і ми вже можемо побачити електронний двійник багатоповерхівки.

Оце, що ми зараз бачимо на екрані – це є відображення будівлі у форматі хмари крапок. Якщо ви можете придивитися, то це не суцільне зображення, а воно складається з багатьох-багатьох вимірювань точок, – каже керівник проєкту з лазерного сканування Олександр Повалінський.

Тепер влада та архітектори зможуть зробити висновки про оцінку пошкоджень та реставрацію будинку. За Ірпінь точилися запеклі бої і росіяни знищували місто цілими кварталами. Зараз тут пошкоджено три тисячі сто сорок сім будинків, майже половину з них відновити вже не вдасться, – розповідає головний архітектор Ірпеня.

Найтриваліший процес – це розробка проектно-кошторисної документації, тому от якраз 3D сканування дає можливість дуже-дуже змістити ті терміни у менший бік і дати можливість безпосередньо будівельникам прийти на об'єкт і розпочинати роботи, – пояснює головний архітектор Ірпеня Михайло Сапон.

Відбудовувати Ірпінь нині допомагають іноземні фонди та волонтери. А спеціалісти планують сканувати ще понад 20-ть будинків.

2022-11-07 13:57:30