Фахівці сканують територію колишньої резиденції митрополитів

Фахівці зі Львова сканують територію колишньої резиденції митрополитів у Чернівцях. Це роблять, щоб створити 3D-модель будівель.

Візіком, API Visicom, 3D,

Про це в етері Українського радіо.Буковина сказав співзасновник компанії Skeiron Юрій Преподобний, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на versii.if.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Сканування роблять у межах міжнародного проєкту для збереження культурної спадщини. Фахівці створять точну тривимірну модель фасаду, внутрішніх приміщень та території резиденції.

До оцифрування залучили студента-геодезиста Чернівецького національного університету. Загалом у проєкті працює 10 людей. Компанія ставить собі завдання – закарбувати якнайбільше архітектурних та мистецьких надбань України та вберегти історичну пам’ять від руйнівних впливів часу.

Для сканування застосовують геодезичне та лазерне обладнання, дрони та фотоапарати. Опісля зібраний матеріал будуть опрацьовувати, щоб створити 3D-модель. На основі цієї моделі можна буде проводити комплексні наукові дослідження, робити креслення та обрахунки, а також планувати реставраційні роботи.

Сканування резиденції Юрій Преподобний вважає одним із найскладніших проєктів. Для цього команді знадобиться до 20 днів.

Раніше компанія Skeiron вже оцифрувала понад 100 будівель в Україні та за кордоном. Резиденція митрополитів стала сороковим об’єктом, який оцифрували від початку повномасштабної війни.

2022-11-21 13:03:42