Фотограмметрія та лазерне сканування допоможуть зберегти культурну спадщину України

ЮНЕСКО організувала інтенсивний навчальний курс для понад 20 фахівців з питань культурної спадщини з восьми регіонів України, яким загрожують дедалі частіші напади, включно з містами Одеса, Київ і Львів.

Візіком,  maps API, фотограмметрія, сканування,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на gim-international.com.

За підтримки Японії очний тренінг, який проходив з 26 по 30 липня 2023 року, мав на меті посилити знання та досвід українських професіоналів культурної спадщини щодо зменшення ризику стихійних лих та готовності до надзвичайних ситуацій, а також передової документації щодо стану збереження об’єктів культурної спадщини.

ЮНЕСКО об’єднала зусилля з двома дорадчими органами Комітету всесвітньої спадщини - Міжнародною радою з пам’яток і визначних місць (ICOMOS) і Міжнародним центром вивчення збереження та реставрації культурних цінностей (ICCROM), а також Міністерством культури та інформаційної політики України.

Коли ми запитуємо себе, як саме діяти і що означає бути проактивним, дуже часто ми не маємо відповіді. Найкраще, що ми можемо зробити, це об’єднатися, щоб засвоїти та інтегрувати найкращі міжнародні практики, – зазначила Катерина Чуєва, заступник Міністра культури та інформаційної політики України.

Фотограмметрія та лазерне сканування

Через теоретичні та практичні модулі українські професіонали отримали навички та знання, необхідні для проактивного зменшення ризиків для спадщини. Серед іншого, учасники пройшли тренінги з основ фотограмметрії та лазерного сканування, що необхідно для визначення основних потреб щодо документування стану збереження об’єктів, за які вони відповідають.

Під час війни навички надання першої допомоги культурній спадщині стають важливими. Інтерактивні навчальні сесії, включаючи лекції, рольові ігри, групові дискусії та настільні вправи, дозволили учасникам провести оцінку ризиків багатьох небезпек і розробити систематичне реагування на надзвичайні ситуації, щоб захистити спадщину та людей, після найбільш повторюваних критичних інцидентів у сучасному контексті, з кінцевою метою мінімізації незворотної шкоди.

Цей семінар відіграв вирішальну роль у створенні мережі навчених та відданих справі професіоналів в Україні, які будуть ефективно боротися із загрозами спадщині по всій країні. ЮНЕСКО продовжує працювати над збереженням багатої культурної спадщини України від наслідків війни та допомагає українським фахівцям тісно співпрацювати з національними, регіональними та міжнародними партнерами.

2023-09-04 13:25:06