Таємничий доісторичний пам'ятник виявлений у Франції

Археологи виявили таємничий доісторичний пам'ятник, який вони назвали "безпрецедентним" відкриттям.

Візіком,  maps API, карта,

Джерело: newsweek.com

Деталі:

Стародавня споруда була знайдена під час розкопок, проведених Французьким національним інститутом профілактичних археологічних досліджень (INRAP) у комуні Марльєн на сході Франції, приблизно за 9 миль на південний схід від міста Діжон.

Розкопки на цьому місці виявили сліди людської діяльності протягом тисячоліть, від неоліту (або нового кам'яного віку) до залізного віку. Найдавнішим свідченням людської присутності на цьому місці є загадкова споруда з трьох з'єднаних між собою огорож, йдеться в прес-релізі INRAP.

В центрі пам'ятника знаходиться кругла огорожа діаметром близько 36 футів. На північ від центрального кола виходить "підковоподібна" огорожа довжиною 26 футів. З південного боку виступає майже квадратна огорожа із заокругленими кутами.

Згідно з INRAP, дані свідчать про те, що всі три корпуси були збудовані одночасно. Проте, багато невідомих залишається щодо природи та призначення споруди, не кажучи вже про її вік.

"Цей тип пам'ятника здається безпрецедентним, і наразі неможливо порівняти його з чимось іншим", - йдеться в прес-релізі INRAP.

Вік споруди залишається неясним, але єдині знайдені артефакти, що складаються з крем'яних предметів, свідчать про те, що вона датується археологічним періодом неоліту, який у Франції розпочався на території сучасної півдня країни в 6-му тисячолітті до н.е.

Наразі проводяться радіовуглецеві датування, щоб більш точно визначити вік споруди.

Окрім загадкової пам'ятки, археологи також знайшли на цьому місці низку інших артефактів:

  • Об'єкти, що належать до культури дзвоноподібних кубків, археологічної культури, яка з'явилася в Європі близько 4500 років тому.
  • Докази проживання на цьому місці з ранньої бронзової доби, яка у Франції тривала приблизно з 2300-1650 рр. до н.е.
  • Некрополь, що складається з п'яти круглих огорож, з залишками поховань і похоронного вогнища. Вважається, що це місце поховання датується 1500-1300 рр. до н.е., періодом середнього та пізнього бронзового віку у Франції.
  • Другий некрополь, розташований на відстані понад 1300 футів від першого, з кремованими останками, що зберігаються в урнах залізного віку, а також деякими прикрасами.

Довідково:

Це захоплююче відкриття кидає нове світло на доісторичне життя у Франції та ставить перед археологами нові питання про культуру та звичаї людей, які жили на цьому місці протягом тисячоліть.


  • #археологія
  • #історія
  • #карта
2024-04-24 12:20:38