Мапа Суньїги — єдине відоме зображення Джеймстауна 1607 року та його околиць

Намальована від руки мапа Суньїги (Zuñiga) — це єдине відоме зображення Джеймстауна 1607 року та його околиць, яку міг створити капітан Джон Сміт, англійський письменник і водночас один із лідерів першого англійського поселення на території сучасних США.

Візіком,  maps API, Джеймстоун, мапа,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на focus.ua.

Дослідники припускають, що мапа Суньїги (Zuñiga) може допомогти здійснити подальші відкриття на території першого англійського поселення у США — Джеймстауні (названо на честь короля Якова І). Вважається, що навесні 1608 року капітан Джон Сміт підготував дві копії намальованої від руки карти самого форту та східної Вірджинії, яку він створив на основі своїх подорожей. Про це пише HeritageDaily.

Пізніше мапу назвали на честь Педро де Суньїга, який був іспанським послом в Англії. Він і надіслав рукопис Філіпу ІІІ Побожному у 1608 році.

На ній можна побачити розташування поселень корінних народів, розташування Джеймстауну та архітектуру самого форту. У листі Суньїги до іспанського короля, який сьогодні зберігають у Британській бібліотеці, йдеться: "Я вважав за потрібне надіслати Вашій Величності план Вірджинії і ще один план форту, який англійці збудували там, разом зі звітом, який надала мені людина, що там побувала. Проте я намагаюся дізнатися більше, і я повідомлю про це".

Довідково:

  • Джеймстаун — перша англійська фортеця на території США. За архітектурою вона нагадує порубіжні українські укріплення.
  • Дослідники вважають, що капітан Сміт, який протягом 1602-1606 років через Дон, Сіверщину, Волинь та Галичину (відвідав Новгород-Сіверський, Заслав, Острог, Кременець, Дубно, Луцьк, Коломию та Галич) дістався до Священної Римської Імперії, використав систему зміцнення палісад.
  • З нею ж він і познайомився в Україні, а пізніше застосував її для захисту поселення у Вірджинії від індіанців.
  • А зрубні хати, побачені ним на Сіверщині та Волині, стали зразком будівель відомих як "лоґ-кебін" — халуп першопоселенців.
2023-03-20 13:35:40