У Житомирі вишили мапу регіону, планують - України

Мапу Житомирщини вишила в рамках проєкту "Наукою вишиваємо Україну" асистентка кафедри комп'ютерних наук та інформаційних технологій Житомирського державного університету імені Івана Франка Юлія Мінгальова.

У коментарі Суспільному вона розповіла, що вирішила долучитися до створення інсталяції за власним бажанням.

Візіком,  maps API, Житомир, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

На засіданні Ради молодих вчених України я почула про цей проєкт і вирішила долучитися до вишивання, – розповідає Юлія Мінгальова. – Ідея інсталяції "Наукою вишиваємо Україну" виникла ще наприкінці 2021 року і належить Раді молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Мета проєкту – об'єднати науковців у прагненнях відродити та зміцнити Україну. Вишита карта України буде оберегом для держави і тих, хто віддано піклується про її майбутнє.

Юлія Мінгальова каже, що у вишиванні карти України беруть участь представники наукових установ зі всіх областей країни.

У жовтні 2022 року на базі Одеської академії неперервної освіти відбувся офіційний запуск цього всеукраїнського проєкту, – розповідає Юлія Мінгальова. – Робота над проєктом триває вже довгий час, адже підготовча стадія, враховуючи масштаби ініціативи, була досить складною та об'ємною. Мапа України складатиметься з вишитих областей України та АР Крим. Кожен фрагмент буде вишито з використанням корінних технологій шиття та кольорових комбінацій, притаманних певному регіону.

Юлія Мінгальова вже завершила роботу над вишиванням мапи Житомирщини.

Я отримала канву для вишивки з контуром області, нитки, голки й інструкцію з описом послідовності дій та щільністю натяжки стібка, – каже Юлія Мінгальова. – Проте схему вишивання прораховувала сама. Вишивала маленьким хрестиком. Палітра кольорів – червоно-чорна. Вишивала понад три місяці – з 13 січня по 29 квітня у неробочий час у будні та у вільний час у вихідні.

Юлія Мінгальова додала, що координаторами проєкту на Житомирщині виступили: кандидатка філологічних наук, доцент кафедри української та зарубіжної літератур Житомирського державного університету імені Івана Франка Вікторія Білявська та завідувач кафедри робототехніки, електроенергетики та автоматизації імені професора Бориса Самотокіна Державного університету "Житомирська політехніка", кандидат технічних наук, доцент Андрій Ткачук.

Вишита Юлією Мінгальовою Житомирщина буде закріплена разом із іншими областями на загальній тканині-основі.

Планується створити вишиту мапу України розміром три на п'ять метрів, яку буде оздоблена рамою. Житомирщина вже готова. Чекаємо на загальний результат, – каже Юлія Мінгальова.

2023-05-19 12:34:19