Мапи загартовані війною

Волонтер «Української Добровольчої Армії» з міста Бурштин Іван Зобків допомагає військовим ще з 2014 року.

А нещодавно він започаткував проєкт «Загартована війною» - разом із однодумцями тепер виготовляють із ворожих гільз карти України.

Візіком,  maps API, мапа,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на kp.ua/ua.

Планують потім продати вироби на аукціоні і за виручені гроші придбати нові дрони для ЗСУ.

Іван почав волонтерити ще з часів Революції Гідності. Адже тоді не було нічого, а потрібно було якось протистояти добре оснащеним бійцям «Беркуту». Потім почалось АТО. А після повномасштабного вторгнення у наших захисників гостро постала потреба в дронах, приладах нічного бачення, автівках, якісних бронежилетах тощо. Збирати на все це дедалі складніше, коштів у людей все менше. Тому волонтери велику надію покладають на свій проєкт.

Ми розуміємо ситуацію, яка на фронті, та ту, яка відбувається в державі - економічну, і що люди стають біднішіми. А обсяг потреб все збільшується, війна продовжується і перейшла в іншу фазу, фазу квадрокоптерів, бо це рятує життя, полегшує ведення будь-яких поставлених завдань. Я розумію, що хлопці просять те, що сьогодні є найбільш потрібним, а це квадрокоптери, прилади нічного бачення, і вони коштують дорого. Важко вже на такі речі збирати.

Іван згадує, що ідея в нього виникла після того, як його друг-офіцер після звільнення Херсона привіз йому дві великі гільзи.

Одна з москальского «Гіацинту» (152-мм самохідна гармата), а друга – 155-го калібру. - каже Іван Зобків. - Гільза велика була, мала у висоті 82 сантиметри, а в ширину - 22. І я подумав, що непогано було б щось зробити з цієї гільзи. Але що? Попросив знайомого художника Романа Качковського, який працював з металом, придумати, що з них можна зробити. І він каже: «У мене є ідея, можемо зробити карту України».

Мапа України з ворожих гільз продумана до дрібниць. Знайшлось місце і для символізму.

Це не просто мапа України. Це історично-творчий задум. Чому ми зробили на дерев’яній основі? Чому там випалено, чорне й потріскане? Це все, що москаль лишає після себе. Він не лишає після себе нічого. Ми залишили на мапі капсулу на східному краю – вона означає напрямок москальского нападу на Україну. Ми маємо Бахмут, ми маємо цілий ряд інших зруйнованих міст. Ворог все змішує з землею, бо він є москаль. І ось таку ідею ми вирішили втілити в життя, - згадує наш співрозмовник. - Ми зробили першу карту і побачили, що вона гарно вийшла.

Проєкт і мапу назвали «Загартована війною».

Чому загартована? Бо це сталь, яка привезена з фронту. Ми її розрізали, закували і загартували. Тому вона загартована війною. Але на цьому ми не стали зупинятись, вирішили робити далі, - каже волонтер.

В рамках проєкту вже зроблено чотири мапи різних діаметрів, ще одна – в процесі.

Ще на мапі ми позначили шипи, які означають обласні міста, як вони є насправді на карті, - говорить Іван Зобків. - Це дуже копітка, важка робота. Я навіть називаю це ювелірно-творчою роботою, бо вона займає дуже багато часу. В середньому до двох тижнів.

2023-05-26 14:27:54