Удосконалена модель висоти узбережжя покращує вертикальну точність

Вчені Deltares розробили вражаючу глобальну прибережну цифрову модель рельєфу (DTM) з роздільною здатністю 1 кутова секунда (~30 м).

У своїй роботі вони широко використовують моделі висот як вхідні дані для числових моделей, але вони помітили, що поточні, вільно доступні моделі висот недостатньо точні для їхніх цілей. Фахівці вирішили створити нову модель висоти DeltaDTM, використовуючи новітні дані дистанційного зондування.

Візіком,  maps API, модель висот,

Джерело: gim-international.com

Деталі:

Для моделювання майбутніх екстремальних рівнів води внаслідок підвищення рівня моря, опускання та посилення штормових хвиль потрібні високоточні дані про висоту (в межах 1 м) для всіх прибережних районів світу. Іноді для цієї мети використовуються місцеві дані Лідара з повітря, але вони доступні не всюди через їхню дороговизну.

Зручність використання глобальних моделей рельєфу

У регіонах, де ці дані відсутні, наприклад, у Південно-Східній Азії, дослідники спираються на глобальні моделі висоти, щоб оцінити ризик затоплення узбережжя, серед інших факторів. Однак ці моделі також вимірюють верхню частину навісу та будівель, і тому не відображають голу землю та висоту всюди. Відмінності моделі від рельєфу можуть становити десятки метрів для рослинних ділянок.

Нещодавно розроблена DeltaDTM є першою глобальною моделлю висоти узбережжя, яка має точність у межах 1 м, знаменуючи важливий крок у зручності використання глобальних моделей висоти, наприклад, для оцінки підвищення рівня моря. Маартен Пронк, докторант Делфтського технологічного університету та експерт з моделювання рельєфу Deltares, відповідав за створення моделі.

Маартен Пронк пояснив:

«Відтоді, як дані глобального супутника Lidar стали доступними, ми плануємо покращити глобальні моделі рельєфу. Ми з колишніми колегами Рональдом Вернімменом і Альошою Хуйер (тепер обидва в Data for Sustainability) почали з 5-кілометрової моделі (GLL_DTM). Зараз ми покращили цю роботу, включивши ще більше даних Лідару та об’єднавши з існуючими моделями висоти, щоб досягти роздільної здатності 30 метрів. Це вимагало в тисячу разів більше потужності комп’ютера, і ми вирішили цю проблему шляхом розпаралелювання нашого робочого процесу на мові програмування Julia».

Маріке Елевельд, старший експерт із дистанційного зондування та колега Мартена Пронка в Deltares, заявила:

«DeltaDTM отримує переваги від об’єднання наборів даних із використанням сильних сторін принципово різних методів дистанційного зондування, а завдяки синергії цих наборів супутникових даних вищого рівня ми можемо виправити помилки та видалити точки, розташовані не на землі, а з крон дерев або будівель».

Довідково:

Глобальні дані Лідара

Висока точність DeltaDTM досягається завдяки поєднанню найновішої глобальної моделі висоти CopernicusDEM на основі радара з супутниковими даними Lidar, які безкоштовно поширюються місіями NASA ICESat-2 і GEDI.


  • #Lidar
  • #модель
  • #висота
2024-05-30 12:32:04