Новий механізм компенсації для ВПО: супутникові знімки допоможуть підтвердити руйнування

Компенсація за зруйноване житло буде можлива для населених пунктів, які визнають знищеними

Джерело: freeradio.com.ua.

Уряд України планує запровадити новий механізм компенсації для вимушених переселенців, чия оселя залишається на тимчасово захопленій території. Підтвердити руйнування житла можна буде за допомогою супутникових знімків. Компенсація за зруйноване житло також буде можлива для населених пунктів, які визнають знищеними, - повідомила голова комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, голова партії “Слуга народу” Олена Шуляк.

Посадовці вважають, що в Україні внаслідок повномасштабної війни можуть бути населені пункти, які будуть визнавати повністю знищеними. Для таких випадків може з’явитись можливість скороченого механізму отримання компенсації.

Наразі ми фіксуємо тисячі заявок з таких міст як Маріуполь, Бахмут. Зараз є всі технічні можливості підтверджувати пошкодження житла завдяки супутниковим знімкам і іншим технічним можливостям, – сказала Олена Шуляк.

За даними Олени Шуляк, станом на початок жовтня 2023 року найбільше заяв про пошкоджене житло надійшло з Донецької області та Херсонщини – їх 3206 і 3210 відповідно.

Щодо знищеного житла, то Донеччина знову у лідерах – зареєстрували 220 таких заявок.

Довідково:

Новий механізм компенсації для вимушених переселенців має полегшити процес отримання допомоги людям, які втратили свої домівки внаслідок російської агресії.


#супутникові знімки

2023-10-05 13:48:45