Вікінги не відкривали Америку: карта Вінланда виявилася підробкою 20-го століття

Новий технічний аналіз встановив, що карта Вінланда, яка зберігається в Єльському університеті, насправді датується 1920-ми роками або пізніше, а не 1440-ми, як вважалося раніше.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: smithsonianmag.com

Деталі:

Міф про вікінгів та відкриття Америки

В сучасну епоху відкриття Північної Америки європейцями стало темою суперечок між американськими протестантами і католиками, а також між північними європейцями, які вважали вікінгів своїми предками, і південними європейцями, які виводили свої корені від Колумба та іспанських монархів.

Придбання Єльським університетом карти Вінланда і її публікація на першій сторінці New York Times у 1965 році підкріпили ідею про доколумбове прибуття норманів в американському уявленні.

Дослідження спростували автентичність карти

Однак дослідження, проведені протягом наступних десятиліть, ставили під сумнів автентичність карти. Тепер міждисциплінарний дослідницький проект довів, що карта є підробкою.

Аналіз металів у чорнилі карти показав, що документ насправді був створений у 1920-х роках. Сканування також виявило запис на зворотному боці пергаменту, який був навмисно змінений, щоб документ здавався більш автентичним.

Мотиви створення підробки

Подібна хвиля ностальгії за вікінгами на початку 20-го століття могла надихнути фальсифікатора на створення нібито середньовічної карти. Мотиви підробок рукописів зазвичай фінансові або політичні. У випадку карти Вінланда обидва варіанти цілком можливі.

Історичні факти про вікінгів

Хоча карта Вінланда виявилась підробкою, існують історичні свідчення про те, що вікінги дійсно відвідували Північну Америку. Незадовго до "відкриття" карти археологи виявили норманське поселення 11-го століття в Л'Анс-о-Медоуз на Ньюфаундленді.

Присутність вікінгів у Північній Америці була короткочасною. Після переходу з острова на острів через Північну Атлантику нормани, здається, осіли, торгуючи та воюючи з корінними племенами. Потім, згідно з двома збереженими середньовічними сагами, що згадують Вінланд, ці громади розпалися через внутрішні чвари.

Довідково:

Історія про вікінгів в Америці використовувалась для політичних та культурних цілей на початку 20-го століття. Важливо пам'ятати про те, що історія буває складною та неоднозначною, і не завжди те, що здається правдою, насправді нею є.


  • #Америка
  • #вікінги
  • #карта
2024-07-09 11:37:26