У Вінниці команда конструкторів створює дрони для війська

Апарати здатні нести вагу та протистояти ворожим системам радіоелектронної боротьби. До війни розробляли проєкт для допомоги аграріям.

Візіком,  maps API, дрон,

Про це повідомляє Ветеранський простір, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на vinbazar.com.

До повномасштабного вторгнення стартап онад два роки займався розробкою агродронів, але після 24 лютого перепрофілювали конструкції під військові потреби.

Перші зразки виглядали примітивними. Після відльоту на кілька кілометрів могли втратити зв'язок, але свої функції з розвідки виконували. Завдяки записам з камер вдавалося дізнатися більше про позиції ворога. Але робота з вдосконалення тривала постійно.

У нашому дроні підсилена антена GPS, ми використали також певні наші напрацювання в аграрній сфері, - і отримали наступний результат: при спробі придушити GPS, наш дрон втрачає лише 14 із 30 супутників. Тобто в нього залишається ще 16 супутників і він може працювати по автоматичній місії. Дрон здатний продовжувати працювати, навіть зафіксувати, де знаходиться РЕБ, де знаходяться позиції противника. Хлопці літали нашим дроном на 10 км, хоча оптимальна відстань 8 км, і все вдало відпрацювали. Ми дивилися потім історію з “чорного ящика” і бачили, як намагалися придушити зв’язок з пультом і супутниками, але не вийшло в них нічого. Командування було задоволене такої роботою дрона. Принаймні, гроші не були викинуті даремно, - розповідає розробник з позивним Джокер.

Ентузіасти розповідають, що комерційний квадрокоптери стають легкою здобиччю для російських засобів радіоеллектронної боротьби. Літальні засоби швидко перехоплюють. Тому, хоч вони й дешевші, та використовуються на передовій, як розхідний матеріал.

У вінницьких дронів найдорожичим елементом є камера, яка коштує від 5 до 12 тисяч доларів.

Також команда конструкторів розробляє і збирає апарати у вигляді літаків. Військові, які використовують апарати на одному з південних напрямків, називають їх “Вінниця”. Вони успішно долають відстань до 30 кілометрів по лінії фронту. При цьому зберігається зв’язок з пультом, тому що мають власну систему телеметрії. На жаль, кожен літак має свій цикл життя під час війни — це максимум 2 місяці, потім його банально зіб’ють.

Вартість літака варіюється від типу встановленої камери. Якщо використовувати просту десятикратну, то ціна 15 800 доларів, якщо 30-кратну з тепловізором - 22-30 тисяч доларів.

З придбанням комплектуючих в умовах війни є певні проблеми, зізнаються конструктори, але їх вдається вирішити.

Читайте нас також:

2022-08-08 13:20:47