Заплутані прямі лінії: чому Індія та США насправді з'єднані?

Глянувши на звичну нам карту, навряд чи хтось зможе провести пряму лінію, що з'єднує США та Індію.

Проте, вчені запевняють, що дістатися з однієї точки до іншої можна саме по прямій.

Візіком,  maps API, географія,

Джерело: focus.ua

Деталі:

Вірусна ілюзія:

Цього тижня користувачі Twitter зіткнулися з несподіванкою: пост акаунту Latest in Space стверджував, що з Індії до США можна дістатися по прямій лінії. Це викликало здивування та суперечки, адже на карті маршрут виглядає як викривлена крива.

Розгадка геометрії:

Дослідники пояснюють цю "оптичну ілюзію" особливостями картографічних проєкцій. Представлення тривимірного світу на двомірній карті завжди буде пов'язане з деякими компромісами. Незалежно від точності, на карті неминуче з'являться спотворення: розтягнуті регіони, сплющені країни, а деякі ділянки й зовсім можуть бути відсутніми.

Проєкція Меркатора:

Більшість з нас знайома з картою світу, заснованою на проєкції Меркатора, створеною картографом Герардом Меркатором у 1569 році. Ця проєкція являє собою циліндр, на який "натягують" земну кулю, а потім проєктують кожну точку на відповідне місце на циліндрі. Меридіани зображуються як вертикальні лінії, рівновіддалені одна від одної, а кола широт - як горизонтальні лінії.

Переваги та недоліки:

Проєкція Меркатора має значну перевагу для навігації: вона зображує курси постійного пеленга у вигляді прямих ліній. Це значно спрощує розрахунки для кораблів, адже їм не потрібно постійно коригувати курс з урахуванням кривини Землі.

Проте, ця ж проєкція призводить до спотворення розмірів та форми. На циліндричних картах, як і у випадку з Меркатором, області навколо екватора залишаються більш точними, а чим далі точки віддалені від нього, тим більше спотворюються та роздуваються масиви суші.

Чому США та Індія з'єднані прямою?

Лінії, які не слідують жодній лінії широти чи довготи на глобусі, не обов'язково відображаються як прямі на плоскій карті.

Саме через це пряма лінія, яка з'єднує США та Індію на карті, має вигляд кривої. Проте, насправді дістатися з одного континенту до іншого можна, слідуючи абсолютно прямій лінії в океані.

Довідково:

Підсумок:

Карти - це чудовий інструмент для навігації, але важливо пам'ятати про їхні обмеження. Проєкції, подібні до Меркатора, хоч і зручні для розрахунків, можуть призводити до спотворення розмірів та форми, що може призвести до візуальних ілюзій, як у випадку з "прямою" лінією між США та Індією.


  • #США
  • #Індія
  • #карта
2024-06-06 08:45:18