Камуфляжна сітка ULCAS ховає від радарів

Надійне маскування в сучасній війні не менш важливе, ніж високоточна зброя, тож інженери невтомно працюють у цьому напрямку, створюючи унікальні засоби маскування для військових.

Візіком,  maps API, ULCAS,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на 24tv.ua.

Помітних результатів у цьому досягла компанія зі Швеції, яка розробила камуфляжну сітку ULCAS.

Проблема та її розв'язання

Наземні, повітряні та супутникові радіолокаційні системи становлять велику загрозу для збройних сил. Виявляючи об'єкти, що відбивають радіолокаційні сигнали, такі як танки, вантажівки та літаки, вони позбавляють війська як прикриття, так і елементу несподіванки. Для протидії цьому використовують різноманітні камуфляжні системи, але одним із основних їхніх недоліків є те, що вони нейтралізують не лише ворожі радіолокаційні хвилі, але й GPS-сигнали та корисні радіохвилі, що використовуються для голосового зв'язку.

Якщо ви перебуваєте під традиційною багатоспектральною сіткою і хочете спілкуватися за допомогою радіо, вам, як правило, потрібно розмістити антену за межами сітки, щоб обійти захист широкого спектра й отримати сигнал. При цьому ви ризикуєте викрити себе ворогу, що не є ідеальним варіантом, особливо якщо проводите розвідку на передовій. У випадку використання GPS, вам може знадобитися розмістити весь GPS-пристрій поза мережею, і таким чином ви стаєте ще більш вразливими, – каже Йохан Йерсблад, старший інженер-розробник Saab.

Нова розробка, відома як частотно-селективна поверхнева система або FSS, дозволяє користувачам спеціально виготовлених сіток ULCAS без обмежень використовувати радіо- та GPS-системи, залишаючись при цьому повністю прихованими. Компанія також заявляє, що сітка використовує спеціальні пігменти, які допомагають системі уникати виявлення датчиками ближнього та короткохвильового інфрачервоного діапазону (тобто тепловізорами). Вона також захищає від радіолокаційної розвідки та самонаведення ракет у діапазоні 1-100 гігагерців.

Решітчаста структура – ключ до системи

Йерсблад пояснює, що проблема зі звичайними мультиспектральними сітками полягає в тому, що ворожі радіолокаційні системи, радіозв'язок і GPS покладаються на електромагнітні хвилі. Матеріали, що використовуються для послаблення радіолокаційних хвиль у звичайних мультиспектральних сітках, блокують не лише звичайні радіолокаційні частоти, але й широкий спектр радіохвиль.

2023-09-15 13:49:29