Cтартап за допомогою штучного інтелекту рахує знищене житло українців

Аби показати всьому світу масштаби руйнації через військове вторгнення Росії в Україну, проєкт UADamage за допомогою штучного інтелекту створив інтерактивну мапу знищеної та пошкодженої нерухомості.

Візіком,  maps API, UADamage, карта,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на Економічну правду.

Навіть попередні оцінки масштабів руйнації приголомшують: росіяни знищили та пошкодили понад 130 тис житлових будівель, з яких 115 тис – приватні, 15 тис – багатоповерхівки. Дах над головою втратили понад пів мільйона українців.

Облік знищеного і пошкодженого майна дозволить показати світу, яких збитків Росія завдала Україні, і стане обґрунтуванням для розрахунку суми репарацій, які окупанти виплачуватимуть українцям після поразки у війні.

Створення нейромережі

UADamage заснував 35-річний підприємець з Ковеля Віталій Лопушанський. Він закінчив КПІ за спеціальністю "Комп'ютерні системи та мережі" і 15 років працював в аутсорсингових компаніях Ciklum та GlobalLogic, а також головним операційним директором маркетплейсу рішень для кіберзахисту SOC Prime.

На другий день великої війни Лопушанський відправив дружину з дитиною в Болгарію і записався в тероборону, займався аеророзвідкою та волонтерством.

Через три тижні зрозумів, що треба використати нашу експертизу на користь Україні. Почали "брейнштормити", збирати успішні бізнес-кейси. Знайшли приклад використання нейронної мережі американською компанією для збору статистики стосовно ушкоджень житла після урагану, – пригадує підприємець.

Віталій чув про жахливий масштаб руйнувань у Маріуполі і знав, що ніхто в Україні не застосовує нейромережі для аналізу збитків. Він вирішив використати свої знання для створення інтерактивної мапи пошкодженої нерухомості.

Для початку розробники знайшли американського інженера Майкла ДеПю, який створив інтерактивну мапу руйнувань будівель унаслідок урагану.

Оскільки це був комерційний проєкт, то він не зміг нам багато розповісти, лише показав, у якому напрямку потрібно працювати, – каже Лопушанський.

Розробити першу версію UADamage допоміг український інженер-дослідник у сфері комп’ютерного бачення і машинного навчання Євген Хведченя. У 2020 році він посів третє місце в змаганні xView2 "Оцінка пошкоджень будівлі", яке проводив підрозділ оборонних інновацій Міністерства оборони США.

Тоді американська аерокосмічна компанія Maxar Technologies надала організаторам заходу якісні супутникові знімки знищених ураганом будинків. Понад 2 тис учасників змагань мали проаналізувати фотографії за допомогою власних нейромереж і визначити ступінь пошкоджень.

Євген розповів, як працює його нейромережа, а команда Віталія допрацювала це рішення і перевірила ефективність на супутникових знімках Маріуполя.

Читайте нас також:

2022-08-17 09:50:16