59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких повʼязані з Росією

Близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких повʼязані з СРСР або Росією, свідчать результати опитування фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Візіком, API Visicom, топоніми, перейменування,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на the-village.com.ua.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

Перейменування підтримує більшість опитаних українців у всіх регіонах, окрім півдня України (22%). Зокрема, 28% відповіли, що ставляться байдуже до теми «дерусифікації».

У ставленні до цієї проблеми відбулися дуже суттєві зрушення: ще у 2020 році перейменування топонімів видавалося дуже суперечливим рішенням, – розповідають автори дослідження.

За їхніми словами, тоді підтримка перейменувань переважала лише на заході країни, однак зазначають, що в 2020 році мова йшла лише про перейменування топонімів, повʼязаних із СРСР.

67% респондентів, які розмовляють українською, підтримують «дерусифікацію» і «дерадянізацію» і лише 7% виступають проти.

Натомість серед російськомовних українців 30% висловилися проти перейменувань, а 38% – за.

Трохи більш як половина українців відзначає, що напад Росії на Україну став для них стимулом переосмислити радянське минуле.

Крім того, 73% українців схвалюють рішення про засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму, що здійснював політику державного терору.

Така думка домінує в усіх регіонах, незгодних із цим не більше 14% (близько 14% на півдні та 12% на сході України), – йдеться в опитуванні.

2023-01-23 12:53:29