У Миколаєві виявили 154 вулиці, назви яких пов'язані з Росією

У Миколаєві презентували результати опитування у рамках проєкту "Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва".

У ході дослідження на мапі міста виявили 154 вулиці, назви яких пов'язані з Росією. Окрім того, є вулиці, які мають однакові назви та ті, що потребують уточнення.

Візіком,  maps API, топонім,

Про це повідомила Миколаївська міська рада, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Дослідження організувала Платформа "MY ART" у партнерстві з Агенцією розвитку Миколаєва за підтримки Фонду імені Гайнріха Бьолля, Бюро Київ — Україна.

За інформацією менеджера проєкту Євгена Гомонюка, йдеться про виявлені внаслідок дослідження топоніми, що пов'язані з пропагандою російської імперської політики, названі на честь російських та радянських воєначальників, військових, космонавтів, публіцистів, вчених, поетів, письменників і композиторів, більшість з яких не мають стосунку до Миколаєва.

На сьогодні ми маємо список з 259 назв топонімів, які пропонуємо до перейменування відповідно до закону про деколонізацію. Це не означає, що вони будуть перейменовані саме в цій кількості, але це наша пропозиція, яку ми надішлемо до топонімічної комісії на розгляд, як тільки комісія буде зібрана й офіційно затвердить план своєї роботи, — каже Євген Гомонюк.

У ході аналізу виявили:

48 назв вулиць містять русизми. Наприклад, такі як Погранична, Кузнецька, Степова тощо. Коректна українська назва вулиці Громадянська — "Цивільна", вулиці Кузнецької — "Ковальська", а вулиці Рябінової — "Горобинова".

Вісім вулиць містять географічні назви пов'язані з Росією: Волгоградська, Новоросійська, Уральська, Тверська, Сибірська, Карєльська, Онезького, Ясна Поляна.

18 вулиць названі на честь військових діячів, героїв війн, політиків та подій імперського періоду: адмірала Макарова, Фалєєвська, Потьомкінська тощо, ще 53 назви — радянського періоду: Маршала Василевського, Маршала Малиновського, Лягіна, Гагаріна, Зої Космодем'янської тощо.

31 вулиця названа на честь російських діячів культури: Глінки, Менделєєва, Добролюбова, Грибоєдова, Єсеніна, Лермонтова, Маяковського, Некрасова, Пушкіна, Чехова, Толстого, Тургенєва тощо. Ще десять вулиць на честь вчених й освітян радянського періоду: Мічуріна, Курчатова, Крилова, Тарле.

31 назва вулиць має ідеологічну складову, пропагує російську (комуністичну) ідеологію чи радянські міфи: вулиця Колгоспна, Цілинна, Першотравнева, 8-го Березня тощо. Одна вулиця названа на честь іноземця, Дмитрова.

Ще дві пов'язані з іншими географічними назвами, наприклад, Кубинська.

Під час аналізу виявили 57 назв вулиць, які є "двійниками". На мапі міста зустрічаються подвоєння: вулиця Богдана Хмельницького — у мікрорайонах Тернівка та Широка Балка; потроєння: вулиця Бузька — у мікрорайонах Варварівка, Мала Корениха та Велика Корениха.

Сім вулиць, потребують уточнень, наприклад, Братська.

2023-09-15 15:06:38