У Києві пройшло повторне голосування за перейменування топонімів

У застосунку «Київ Цифровий» завершилося повторне голосування за нову назву для Повітрофлотського проспекту, вулиці Булгакова та опитування про перейменування ще низки топонімів.

Джерело: village.com.ua

Деталі:

Повітрофлотський проспект

В опитуванні щодо Повітрофлотського проспекту взяли участь понад 38 тисяч людей, серед них 90% підтримали нову назву на честь Повітряних Сил. Цей варіант також рекомендувала робоча група з питань перейменування.

Перейменування проспекту на честь Європейського Союзу підтримали лише 5% опитаних. По 1–2% голосів зібрали інші рекомендовані робочою групою варіанти назв на честь художника Михайла Беркоса та американських президентів Джеральда Форда та Франкліна Рузвельта.

Це вже друга спроба перейменування Повітрофлотського проспекту. Першу Київрада провалила у червні. Тоді містяни проголосували за перейменування проспекту на Повітрянофлотський, але в КМДА не підтримали цю назву. Натомість профільна комісія Київради підтримала проєкт рішення про перейменування проспекту на честь Європейського союзу, цей варіант назви просувала партія «Європейська солідарність». Петиція з вимогою не називати Повітрофлотський проспектом ЄС набрала необхідні 6000 підписів на початку жовтня.

Вулиці Булгакова, Туполєва та Червонозаводська

Для вулиці Булгакова містяни обрали нову назву на честь грузинського актора та співака Вахтанга Кікабідзе. Цей варіант підтримали 26% містян, його також рекомендувала робоча група з питань перейменування. Також 24% голосів отримала назва на честь українського драматурга Івана-Карпенка-Карого.

Вулицю Булгакова також удруге виносили на голосування, бо попередній варіант на честь українського письменника Петра Гулака-Артемовського не підтримали профільні комісії.

66% опитаних підтримали перейменування вулиці Сурикова в Солом'янському районі на вулицю імені загиблого в авіакатастрофі міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського.

Вулицю Туполєва більшість опитаних (24%) хоче перейменувати на вулицю Мрії – на честь літака Ан-225 «Мрія», знищеного армією РФ у Гостомелі.

Вулицю Чернозаводську у Святошинському районі пропонують перейменувати на честь волонтера та військовослужбовця Олексія Бездольного, який загинув у січні 2023 року під Бахмутом. Цей варіант підтримали 26% містян.

Інші вулиці

  • Петра Запорожця – на Чорних Запорожців (76%);
  • провулок Яблочкова – на Компанійський (28%);
  • Білогородська – на Василя Овсієнка (27%);
  • Огарьова – на Олександра Оксанченка (33%).

Також триває опитування про нову назву для скверу на вулиці Боричів Тік. Його пропонують назвати на честь уродженки Києва та ізраїльської політичної діячки Ґолди Меїр. Голосування завершиться 15 грудня.

Довідково:

Повторне голосування за перейменування топонімів у Києві показало, що більшість містян підтримують зміни. Нові назви відповідають історичній та культурній спадщині України, а також вшановують пам'ять героїв, які загинули за свободу та незалежність країни.


  • #Київ
  • #перейменування
  • #топоніми
2023-12-12 11:13:23