Археологи відкрили давнє місто в Королівстві Тонга

Археологи за допомогою передової лазерної технології виявили залишки давнього міста в Тонзі.

Візіком, maps API, карта,

Джерело: abc.net.au

Деталі:

Аеросканери, використані для картографування археологічних об'єктів, виявили близько 10 000 курганів, які колись були житловими будинками, приблизно за 12 кілометрів від нинішньої столиці Нукуалофа, у східному районі Тонгатапу.

Дослідники вважають, що це може бути одне з перших міст Тихоокеанського регіону, і ці знахідки доводять, що урбанізація в Тонзі відбулася на сотні років раніше, ніж вважалося раніше, пояснили дослідники з Австралійського національного університету.

Автор дослідження та аспірант Філліп Партон зазначив, що новий часовий рубіж також свідчить про те, що урбанізація в Тихому океані відбулася ще до впливу Західного світу.

«Земляні споруди будувалися в Тонгатапу близько 300 року нашої ери. Це на 700 років раніше, ніж передбачалося раніше», — сказав Партон.

«Зі зростанням поселень потрібно було знаходити нові способи підтримки зростаючого населення. Така форма урбанізації, яку ми називаємо низькощільною, запускає величезні соціальні та економічні зміни. Люди більше взаємодіяли та виконували різні види робіт».

Краще розуміння ранніх тихоокеанських суспільств

Дослідження урбанізації в Тихоокеанському регіоні було складним через труднощі зі збором даних, але, за словами Партона, нові технології змінили цю ситуацію.

«Ми змогли поєднати високотехнологічне картографування та археологічні польові дослідження, щоб зрозуміти, що відбувалося в Тонгатапу», — сказав він.

«Маючи таку інформацію, ми краще розуміємо ранні тихоокеанські суспільства. Урбанізація не була добре вивченою до сьогодні. Коли люди думають про ранні міста, вони зазвичай уявляють традиційні старі європейські міста з компактною забудовою та звивистими брукованими вулицями. Це зовсім інший тип міста.

Але це показує внесок Тихого океану в науку про урбанізацію. Ми можемо бачити, що вплив Тонгатапу поширився на південний захід Тихого океану між XIII і XIX століттями».

Ще багато що належить відкрити

Партон зазначив, що занепад такої низькощільної урбанізації в Тонзі був здебільшого спричинений прибуттям європейців.

«Це не тому, що система була недосконалою; це більше пов’язано з прибуттям європейців і занесеними ними хворобами», — сказав він.

Знахідки також свідчать про те, що тихоокеанські міста набагато старші, ніж вважалося раніше.

Довідково:

«Я впевнений, що якщо мої колеги вирішать продовжити дослідження, це не буде єдиним прикладом міста, знайденого в Тихоокеанському регіоні. Я впевнений, що там ще багато чекає на нас», — розповів він Pacific Beat.


  • #історія
  • #археологія
  • #лідари
2024-09-02 10:11:41