«Супутник Притули» окупився за два дні?

Наприкінці серпня Благодійний фонд Сергія Притули повідомив про купівлю супутника ICEYE для українських захисників. На це пішли понад 600 млн гривень, які українці збирали в рамках ініціативи «Народний Байрактар».

Візіком,  maps API, супутник, Притула,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на ain.ua.

У своєму Facebook міністр оборони України Олексій Резніков поділився першими результатами роботи космічної розвідки нашої армії, зазначивши, що проект перевершив очікування та окупився буквально за два дні.

Згідно з угодою, українська сторона отримала доступ не лише до бази даних знімків сузір’я супутників компанії ICEYE, а також один супутник, що вже знаходиться на орбіті у цьому регіоні. Тобто, Україна має можливість отримувати необхідні дані швидко та безперервно, у режимі 24/7 — двічі на добу від «нашого» супутника та весь інший час з майже двох десятків інших супутників компанії.

В основі супутників ICEYE — технологія Synthetic aperture radar, що дозволяє робити знімки з високою роздільною здатністю за будь-яких погодних умов — попри хмарність, дощ, сніг, туман, задимленість чи нічний час. Детальніше про технічні характеристики супутника ICEYE ми розповідали раніше.

Резніков виділив три основні переваги, які надають супутники ICEYE українські армії:

  • По-перше, Україна отримала можливість комбінувати дані оптичних супутників від партнерів та дані SAR. Це принципово збільшує нашу здатність виявляти та наносити ураження російським окупантам. Супутники з технологією SAR стають особливо актуальними восени та взимку, коли погана погода, хмарність чи сніг. Для них немає — день чи ніч. Тому ворог не сховається.
  • По-друге, саме наші військові визначають, звідки і коли отримувати потрібні дані. Наразі здійснюється систематичний моніторинг основних районів ведення бойових дій на півдні та сході.
  • По-третє, відомості надходять від аналітиків до бойових підрозділів дуже швидко. Російським окупантам буде складніше приховувати свої наміри, це ще більше ускладнить їхню логістику.

Тому ще раз хочу подякувати усім, хто долучився до фінансування цієї ініціативи, команді Фонду Сергія Притули – за її втілення, підприємцю Максиму Полякову – за дуже важливе сприяння, зауважив він.

За словами міністра оборони, лише за перші два дні роботи супутника українська армія виявила понад 60 одиниць бойової техніки, яку росіяни намагалися замаскувати. Він підкреслив, що це засобами оптичних супутників помітити її було б неможливо.

Читайте нас також:

2022-09-30 13:00:31