З'явилася карта розподілу загиблих зірок Чумацького Шляху

Команда австралійських вчених вирішила нанести на мапу Чумацького Шляху розподіл нейтронних зірок та чорних дір — решток загиблих у нашій галактиці зірок.

Візіком,  maps API, карта, зірки,

Про це пишуть вчені у Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на nauka.ua.

Так вони виявили, що зоряне «кладовище» майже втричі більше за видиму структуру галактики, а до 30 відсотків зоряних рештків могло взагалі викинути за межі Чумацького Шляху. Змодельований розподіл чорних дір та нейтронних зірок допоможе виявляти ці об'єкти навіть попри те, що вони складають всього близько відсотка загальної маси нашої галактики.

Хіба ми не знаємо, де ховаються чорні діри у власній галактиці?

Дослідження нейтронних зірок та чорних дір відіграють важливу роль зокрема у розумінні фіналу еволюції масивних зірок та механізму колапсу їхнього ядра. Нейтронні зорі та чорні діри утворюються, коли масивні зірки масами понад як 8 і 25 Сонць переживають колапс. Втім, досі точно невідомо, як ці об'єкти розподілені принаймні у нашій власній галактиці, Чумацькому Шляху. Адже спостереження за нейтронними зірками зазвичай обмежується вибіркою з яскравих у радіодіапазоні пульсарів чи рентгенівських систем у випадку якщо у нейтронної зірки є компаньйон, з якого вона витягує масу.

Власне, до появи гравітаційно-хвильових інтерферометрів і чорні діри можна було помічати здебільшого за тим, як вони витягують речовину із, наприклад, зірки поруч. При цьому, з огляду на наші знання про еволюцію світил, самих лише чорних дір у Чумацькому Шляху має бути не менше сотень мільйонів, а підтвердили існування лише 20. Тож у своїй роботі астрофізики з Австралії вирішили розрахувати, як і де у нашій галактиці можуть бути розподілені рештки зірок на завершенні їхньої еволюції, враховуючи не лише еволюційні моделі, а і динамічні події спалахів наднових, якими народження чорних дір і нейтронних зірок зазвичай супроводжується.

Це мапа «кладовища» зірок?

У підсумку астрофізики отримали те, що вони назвали «потойбіччям Чумацького Шляху» (The Galactic underworld) — втричі більшу за видиму Галактику структуру, яка простягається на 1 260 парсек у висоту. Це пов'язано і з тим, що сам Чумацький Шлях продовжує еволюціонувати та змінюється, а також з тим, що самі чорні діри та нейтронні зірки отримують поштовх у спалаху наднової.

Порівняння видимої Галактики зі змодельованим розподілом загиблих зорь — нейтронними зірками та чорними дірами. University of Sydney Порівняння видимої Галактики зі змодельованим розподілом загиблих зорь — нейтронними зірками та чорними дірами. University of Sydney

Причому вчені також підрахували, що кінетичної енергії поштовху буде достатньо, щоб принаймні 30 відсотків чорних дір і нейтронних зірок могли навіть покинути Чумацький Шлях, забравши з собою 0,4 відсотка зоряної маси галактики. Втім, однаково доля чорних дір має рости ближче до центру Чумацького Шляху через менші ударні швидкості, а саме «потойбіччя» займає не більше відсотка всієї маси галактики. Змодельований розподіл цих об'єктів показує, що найближча до нас нейтронна зірка і чорна діра мають знаходитися на відстані 19 і 21 парсека відповідно.

Читайте нас також:

2022-10-04 14:34:42