Чому протиповітряна оборона не завжди збиває іранські дрони-камікадзе?

Українські захисники знищили 85% ворожих безпілотників, які були запущені з вечора 16 жовтня, заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат.

Візіком,  maps API, дрони-камікадзе,

Про це повідомляють Новини картографії від Візіком з посиланням на hromadske.ua.

Та оскільки «Шахіди» все ж долітають у мирні міста, один із «Привидів Києва» з позивним «Джус» закликає громадян відповідально ставитися до сигналів повітряної тривоги.

Є певна статистика: сьогодні вийшло, а завтра не вийшло збити. Навіть якщо ППО їх збиває по 20 за день, це не означає, що не потрібно ховатися в укриття і більше нікуди не прилетить. Це дуже складна ціль — як для наземної ППО, так і для винищувачів, — каже «Джус».

Він пояснює, що «Шахіда» важко виявити через невеликий розмір. Крім того, іранські дрони літають низько, радари на такій висоті можуть їх не помітити. А ще «Шахіди» літають порівняно повільно — їхня крейсерська швидкість становить приблизно 180 км/год. Хоч як дивно, це також певною мірою рятує їх від протиповітряної оборони і винищувачів.

Мала швидкість допомагає вражати ці цілі лише системам із візуальним виявленням і наведенням, тобто стрілецькій зброї, зенітній артилерії чи ПЗРК. А радари на літаках чи у комплексах ППО працюють навпаки — висока швидкість апарата збільшує вірогідність його виявлення. Тобто для успішного ураження необхідно, щоб зійшлося багато факторів. На жаль, так буває далеко не завжди, — зазначає «Джус».

На його думку, небезпека цих дронів-камікадзе вкотре доводить, що Україні вкрай необхідні сучасні винищувачі.

Оборонна роль, яку можуть виконувати F-16, є грандіозною. За наявності цих винищувачів ми мали б потужніші та "чутливіші" радари — відповідно, і набагато більше шансів їх збивати».

Водночас «Джус» наголошує, що для ефективної комплексної протидії потрібно більше систем ППО західного зразка.

Крім усіх нашумілих західних ЗРК, ми вже давно кажемо про системи типу C-RAM. Вони не є панацеєю, але це щось типу “зброї останнього шансу” проти всіх типів цілей — як БПЛА, так і ракет. Вони мають невеликий радіус дії, але максимально автоматизовані. Всюди їх не поставиш, але вони чудово підходять для захисту найкритичнішої інфраструктури.

Військовий аташе України у США Борис Кременецький заявив, що найефективнішими проти дронів-камікадзе виявилися ЗРК «Оса», самохідні зенітні установки «Шилка», а також німецькі Gepard.

Читайте нас також:

2022-10-18 14:11:34