В іранських дронах використовують GPS-модуль виробництва Hemisphere GNSS?

В одному з безпілотних літальних апаратів іранського виробництва Shahed-136, збитого восени 2022 року в Україні, були виявлені деталі, виготовлені щонайменше 13 різними компаніями зі США.

Візіком, API Visicom, GPS,

Про це повідомляє CNN з посиланням на інформацію від української розвідки, передають Новини картографії від Візіком з посиланням на suspilne.media.

Спробуйте Visicom API — проба грошей не коштує!

За даними телеканалу, оцінка, з якою наприкінці минулого року ознайомилися урядовці США, ілюструє масштаб проблеми, з якою зіткнулася адміністрація Байдена, і яка пообіцяла припинити виробництво Іраном безпілотників, які Росія сотнями запускає в Україну.

Оцінка української розвідки, як зазначає телеканал, є ще одним доказом того, що, попри санкції, Іран все ще знаходить велику кількість комерційно доступних технологій. З-поміж 52 компонентів, які українці вилучили з безпілотника, 40 були виготовлені 13 різними американськими компаніями, решта – компаніями в Канаді, Швейцарії, Японії, Тайвані та Китаї.

За оцінкою української розвідки, серед виявлених у безпілотнику компонентів американського виробництва – майже два десятки деталей виробництва Texas Instruments, зокрема мікроконтролери, стабілізатори напруги та цифрові контролери сигналів; GPS-модуль виробництва Hemisphere GNSS; мікропроцесор виробництва NXP USA Inc. та компоненти друкованих плат виробництва Analog Devices та Onsemi.

Також були виявлені компоненти, виготовлені компанією International Rectifier, яка зараз належить німецькій компанії Infineon, і швейцарською компанією U-Blox.

  • Усі зазначені компанії підкреслили, що засуджують будь-яке несанкціоноване використання їхньої продукції, зазначивши при цьому, що боротьба з перенаправленням і нецільовим використанням їхньої продукції є загальногалузевою проблемою, над вирішенням якої вони працюють.
  • Як зазначає CNN, іранські компанії, схоже, успішно працюють в обхід санкцій. Наприклад, компанія, яка побудувала збитий безпілотник – Iran Aircraft Manufacturing Industries Corporation, – перебуває під санкціями США з 2008 року.

Довідково:

  • Минулого місяця CNN повідомляв, що Білий дім створив загальноадміністративну робочу групу для розслідування того, як технологія американського та західного виробництва – починаючи від напівпровідників та модулів GPS до двигунів, – опинилася в іранських безпілотниках.
2023-01-05 13:56:16